#Curiozităţi despre #AlbaIulia: „Cercul” lui Visconti

Publicat în: 
28 februarie 2019

Au cunoscut locuitorii anticului Apulum amfiteatrul, locul de spectacole şi întreceri sportive? Un posibil răspuns la întrebare vine de la arhitectul Cetăţii Alba Carolina, Giovanni M. Visconti.

Arhitectul care a transformat, prin linii și contururi, visele împăratului Carol al VI-lea legate de Cetatea bastionară de la Alba Iulia, a fost Giovanni Morando Visconti. Pentru ridicarea topografică a orașului și a Cetății, italianul a fost prezent la Alba Iulia încă din 1711. Trei ani mai târziu, planul celei mai importante fortificații din Transilvania primea aprobare de la Viena.

Ce ar putea indica „cercul” lui Visconti

Harta întocmită de arhitectul italian în anul 1711 indică, la circa 200 metri vest de colţul sud-vestic al cetăţii medievale, un cerc cu diametrul de peste 50 metri. Locul corespunde astăzi zonei în care se află Casa de Cultură a Sindicatelor, situată în afara Cetăţii. La ridicarea clădirii, de altfel, s-ar fi găsit fundaţia unui edificiu cu traiectul arcuit.

Ce ar putea reprezenta cercul care apare pe harta lui Visconti

Plan-Cetate-Alba-Iulia-1711

„Cercul” lui Visconti poate fi „amprenta” ruinelor unei construcţii care, după dimensiunile şi forma sa, intră perfect în coordonatele unui amfiteatru roman. La aceste date se adaugă dovezile indirecte, ce provin din interiorul castrului Legiunii a XIII-a Gemina, de pe latura vestică a sa, cea învecinată locului cu pricina.

Toate aceste date  vin să sprijine existenţa, în afara castrului, a unui amfiteatru.

Chiar dacă nu cunoaştem istoria amfiteatrului sau amfiteatrelor la Apulum, ne putem măcar imagina atmosfera creată de publicul devorator de senzaţii tari, prin prisma a ceea ce se întâmpla în Colosseumul Romei.

Vizitaţi muzeele Cetăţii

Alba Iulia spune povestea vechimii sale europene, începând cu civilizația romană care a avut aici un loc și un rol importante. Dacă vreţi să săpaţi în zestrea romană a oraşului cu cea mai mare cetate din România, vizitaţi Muzeul Principia şi Muzeul Naţional al Unirii, ambele aflate în inima Cetăţii Alba Carolina.

#Curiozităţi despre #AlbaIulia

Articolul este prezentat în cadrul campaniei #Curiozităţi despre #AlbaIulia, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro

De la întemeierea oraşului de către romani, în urmă cu aproape două mii de ani, şi până în zilele noastre, oraşul a trecut prin tot atâtea transformări, încât este aproape imposibil ca cineva să-i cunoască toate secretele. Ca toate oraşele vechi, Alba Iulia păstrează, pe lângă clădirile-simbol şi mici secrete, lucruri mai puţin cunoscute. Urmele stau ascunse ici-acolo, zărite doar de ochiul cunoscătorilor. Altele merită amintite, deşi urma lor s-a pierdut definitiv, altele se cer cercetate în documente de arhivă.

#Curiozităţile ne pot ajuta să compunem, ca într-un puzzle, o altfel de poveste despre #AlbaIulia , una care ne va face să (re)descoperim oraşul cu alţi ochi.

Sursa informaţiilor şi a imaginilor: https://memoriaurbis.apulum.ro, proiect finanţat de Primăria Municipiului Alba Iulia

Citeşte şi: 

Campanie: #Curiozităţi despre #AlbaIulia

#Curiozităţi: Straja în Apulum

#Curiozităţi: Legenda întemeierii oraşului medieval

#Curiozităţi: „Muştele“ Principesei Apafi a Ardealului

#Curiozităţi: Spitalul militar sovietic din liceu

#Curiozităţi: Galambovendéglő-un restaurant pitoresc la 1900

#Curiozităţi despre #AlbaIulia: Atributele cochetăriei la 1900

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram