Se ştie că din secolul al XVIII-lea, au existat la Alba Iulia două zone urbane cu o viaţă distinctă. Este vorba, pe de o parte de Cetate, de cealaltă parte de oraşul de jos, cu o populaţie preponderent românească, dar din care nu au lipsit evreii, maghiarii şi germanii.
Memoria fotografică ne aduce în faţa ochilor un local din Cetatea Alba Iulia cu un nume pitoresc, „Galambovendéglő”, restaurantul „La porumbelul”.
Galambovendéglő versus U Kaliha
Denumirea localului nu poate să nu ne evoce un caz şi mai excentric: cârciuma pragheză „U Kaliha” (La Potirul), făcută celebră de „bravul soldat Švejk”, personajul scriitorului ceh Jaroslav Hašek.
Dacă „La Porumbelul” din Cetatea Alba Iulia ne apare în fotografia de la 1900 cam trecut de perioada sa de glorie, „U Kaliha” a devenit după 1990 o berărie de lux în care nu oricine îşi poate permite să intre.
Publicul restaurantului din Cetate Alba Iulia era alcătuit, aşa cum lesne se poate imagina, în principal din militari. Localul pare frecventat mai degrabă de soldaţii de rând.
Cazinoul militar
Corpul ofiţeresc al Cetăţii a avut iniţial la îndemână pentru petrecerea timpului liber un modest chioşc situat vizavi de pavilionul de locuinţe militare - celebrul Babilon-actualul Muzeul al Unirii.
Chioşcul ofiţerilor
Dar de la 1900, ofiţerilor li s-a pus la dispoziţie un local situat la înălţimea prestigiului lor de corp de elită. Este vorba de cazinoul militar, înălţat pe locul fostului chioşc. Cazinoul militar mai cuprindea, dispuse pe două niveluri, numeroase săli în care se putea juca biliard sau cărţi, în care se putea fuma, consuma o băutură sau o cafea.
La 1 decembrie 1918, cazinoul militar din Alba Iulia a oferit, prin sala sa de ceremonii, spaţiul cel mai potrivit pentru desfăşurarea Marii Adunări Naţionale şi care a devenit, de atunci, Sala Unirii.
#Curiozităţi despre #AlbaIulia
Articolul este prezentat în cadrul campaniei #Curiozităţi despre #AlbaIulia, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro
De la întemeierea oraşului de către romani, în urmă cu aproape două mii de ani, şi până în zilele noastre, oraşul a trecut prin tot atâtea transformări, încât este aproape imposibil ca cineva să-i cunoască toate secretele.
Ca toate oraşele vechi, Alba Iulia păstrează, pe lângă clădirile-simbol şi mici secrete, lucruri mai puţin cunoscute. Urmele stau ascunse ici-acolo, zărite doar de ochiul cunoscătorilor. Altele merită amintite, deşi urma lor s-a pierdut definitiv, altele se cer cercetate în documente de arhivă.
#Curiozităţile ne pot ajuta să compunem, ca într-un puzzle, o altfel de poveste despre #AlbaIulia , una care ne va face să (re)descoperim oraşul cu alţi ochi.
Foto deschidere articol: Restaurantul „Galambovendéglő”, circa 1900.
Sursa informaţiilor şi a imaginilor: https://memoriaurbis.apulum.ro, proiect finanţat de Primăria Municipiului Alba Iulia
Articole pe aceeaşi temă:
Campanie: #Curiozităţi despre #AlbaIulia
#Curiozităţi: Straja în Apulum
#Curiozităţi: Legenda întemeierii oraşului medieval
#Curiozităţi: „Muştele“ Principesei Apafi a Ardealului
#Curiozităţi: Spitalul militar sovietic din liceu