Clădirile din piatră, încă bine conservate, ale castrului de la Apulum l-au impresionat într-o aşa manieră pe un important conducător maghiar, încât acesta s-a hotărât să se stabilească aici.
După dominaţia bulgară, de la sfârşitul secolului al X-lea d.Hr., a urmat cea maghiară. La începutul secolului următor, maghiarii, amintiți și de împăratul bizantin Constantin al VII-lea Porfirogenetul, i-au învins pe bulgari, punând capăt centrului de putere al acestora, de la Bălgrad (n.a.Cetatea Albă).
Legenda întemeierii oraşului medieval Alba Iulia spune că un important conducător maghiar, pe nume Gyula, ar fi descoperit vechiul ansamblu urban roman de la Apulum (n.a.denumirea latină a oraşului Alba Iulia). Aşezarea avea încă bine păstrate clădirile din piatră, precum şi castrul fostei Legiuni a XIII-a Gemina. Potrivit legendei, în cele din urmă, Gyula a decis să-şi stabilească reşedinţa aici. Numele acestuia se regăsește şi în noul nume al localităţii, dat de maghiari, de Gyulafehérvár, adică Cetatea Albă a lui Gyula.
În discutata cronică Gesta Hungarorum scrisă de Anonymus, Gyula apare ca un descendent al lui Tuhutum, stabilit la Bălgrad în anul 953. Fiica acestuia Sarolt, ar fi contribuit la ascensiunea pe tronul regatului maghiar a fiului ei Ștefan cel Sfânt, cunoscut ca promotor al creștinismului.
În perioada voievodatului şi, mai târziu, în cea a principatului, preponderenţa elementului maghiar poate fi dedusă şi din relatările unor călători străini ce au vizitat Alba Iulia la sfârşitul secolului al XVI-lea şi începutul celui de-al XVII-lea, ca Pierre Lescalopier şi David Frölich, care relatau că „oraşul era locuit de unguri“.
#Curiozităţi despre #AlbaIulia
Articolul este prezentat în cadrul campaniei #Curiozităţi despre #AlbaIulia, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro
De la întemeierea oraşului de către romani, în urmă cu aproape două mii de ani, şi până în zilele noastre, oraşul a trecut prin tot atâtea transformări, încât este aproape imposibil ca cineva să-i cunoască toate secretele.
Ca toate oraşele vechi, Alba Iulia păstrează, pe lângă clădirile-simbol şi mici secrete, lucruri mai puţin cunoscute. Urmele stau ascunse ici-acolo, zărite doar de ochiul cunoscătorilor. Altele merită amintite, deşi urma lor s-a pierdut definitiv, altele se cer cercetate în documente de arhivă.
#Curiozităţile ne pot ajuta să compunem, ca într-un puzzle, o altfel de poveste despre #AlbaIulia , una care ne va face să (re)descoperim oraşul cu alţi ochi.
Sursa informaţiilor: http://memoriaurbis.apulum.ro
Foto deschidere articol: Posibilă reconstituire a porţii pretoriene a castrului-poarta medievală Sf.Gheorghe/Sursa: http://memoriaurbis.apulum.ro
Articole pe aceeaşi temă:
#Curiozităţi: Straja în Apulum
Campanie: #Curiozităţi despre #AlbaIulia