#Curiozităţi: Nunta de la curtea princiară care a durat…patru zile

Publicat în: 
17 iunie 2019

Evenimentul, petrecut în februarie 1643,  la Palatul Principilor Transilvaniei, din Cetatea Alba Iulia, este povestit de participanţi veniţi din diverse spaţii ale Europei medievale.

Nunta principelui Gheorghe Rakoczi al II-lea (1621 -1660) este unul dintre cele mai bine documentate evenimente petrecute la curtea „crailor“ Ardealului de la Alba Iulia.

Pe lista invitaţilor au fost: ambasadorul împăratului Ferdinand al III-lea, ambasadorii Palatinului Ungariei, a arhiepiscopului de Strigoniu, care era concomitent și cancelarul Ungariei, ambasadorul regelui Poloniei, ambasadorii căpitanului și a voievodului Cracoviei, ambasadorii Moldovei și Țării Românești.

Din relatările participanţilor aflăm că tânăra pereche a devenit soț și soție în Sala de audiențe a Palatului Principilor. A fost așezat un covor oriental pe mijloc și acolo stăteau tinerii cu episcopul calvin, care i-a cununat. Tot alaiul a trecut la cele două săli de mese amenajate: una pentru Principe și oaspeții săi cei mai de vază, cu 18 mese, iar cealaltă, cu 20 de mese,  pentru restul invitaților.

La masa principală stăteau ambasadorii amintiți sub un baldachin făcut din covoare orientale care astăzi se numesc transilvănene. Nu sunt transilvănene, dar prin Transilvania au ajuns în restul Europei.

Nunta a început la ora 2, după amiază şi, până în zori, la ora 2, oaspeţii au fost serviţi cu 10 feluri de mâncare.  Dulciurile au rămas pe urmă, între ele era un tort din nuci și zahăr ars care reprezenta modelul Cetății de la Oradea, a cărui căpitan suprem era tânărul principe.

A doua zi, iarăși, a treia zi din nou, tot la amiază s-au adunat.

Primul foc de artificii din Transilvania

Cea de-a treia a fost încununată cu focul de artificii, primul de care avem  știre în Transilvania. Curtenii s-au aglomerat pe rampele scării de onoare ale Palatului Principilor, una dintre rampe s-a prăbușit și vreo doi participanți și-au fracturat piciorul.

„Urmele“ Principilor Transilvaniei

Alba Iulia a fost timp de aproape 150 de ani capitala politică a Transilvaniei, cu epicentrul în Palatul Principilor din Cetatea Alba Iulia. Edificiul  este locul ideal unde „urmele“ Principilor Transilvaniei pot fi reunite expozițional, împrumutate sau gestionate temporar pentru a reface segmentul de istorie lipsit din aproape toate spaţiile muzeistice din țară.

Palatul_Principilor din Cetatea Alba Iulia

Corpul principal al Palatului Principilor din Cetatea Alba Iulia

Revitalizarea Palatului Principilor

Corpul principal al Palatului Principilor din Cetatea Alba Iulia este restaurat prin proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“, în valoare de 5 milioane de euro, finanțat prin Programul Operațional Regional.

Palatul-Principilor-lucrari-restaurare-

Palatul-Principilor-lucrari interior/Foto:  Nicu Neag

În primul rând, se dorește amenajarea unui Muzeu al Principatului Transilvaniei, în care să fie valorificate vestigiile din vremea în care Alba Iulia era capitala Transilvaniei. Noua atracție ar urma să ducă la creșterea de peste zece ori a numărului de turiști.

#Curiozităţi despre #AlbaIulia

Articolul este prezentat în cadrul campaniei #Curiozităţi despre #AlbaIulia, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro.

#Curiozităţile ne pot ajuta să compunem, ca într-un puzzle, o altfel de poveste despre #AlbaIulia , una care ne va face să (re)descoperim oraşul cu alţi ochi.

Consultant ştiinţific: Dr. Doina Hendre Biro

Imagine deschidere articol: Gheorghe Rakoczi al II-lea/Sursa: wikipedia.org

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Campanie: #Curiozităţi despre #AlbaIulia

#Curiozităţi: Straja în Apulum

#Curiozităţi: Legenda întemeierii oraşului medieval

#Curiozităţi: „Muştele“ Principesei Apafi a Ardealului

#Curiozităţi: Spitalul militar sovietic din liceu

#Curiozităţi: Galambovendéglő-un restaurant pitoresc la 1900

#Curiozităţi despre #AlbaIulia: Atributele cochetăriei la 1900

#Curiozităţi despre #AlbaIulia: „Cercul” lui Visconti

#Curiozităţi: Principele Gabriel Bethlen, cărţile şi învăţaţii săi

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram