De ce merita Alba Iulia titlul de Capitala Culturala Europeana

Publicat în: 
20 noiembrie 2015

Alba Iulia, orasul in care, in anul 1918, s-a infaptuit Marea Unire, este un municipiu mic, dar cochet. Incarcata de istorie, cu monumente culturale ce merita vizitate macar o data in viata, ,,Cealalta Capitalaʼʼ, asa cum mai este numit orasul, se mandreste cu cea mai mare cetate din Centrul și Sud-Estul Europei, dar si cu evenimente culturale deosebite, care o deosebesc de restul centrelor urbane din Romania. Toate aceste motive au determinat administratia locala sa inscrie orasul Alba Iulia in competitia pentru Capitala Culturala Europeana in anul 2021. In acest articol, va vom prezenta cateva motive pentru care consideram ca Alba Iulia merita acest titlu:

  1. Un oras al culturii: Cultura este un element central pentru administratia locala in promovarea orasului Alba Iulia ca destinatie turistica. Iata ce spune Nicolae Moldovan, city managerul municipiului, despre acest lucru: „Pe termen mediu si lung, cultura se afla in centrul preocuparilor administratiei publice locale ca un vector de dezvoltare al acestui oras. Este principalul argument care anima candidatura Municipiului Alba Iulia pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021. Alba Iulia este orasul care a surprins in ultimii ani prin evolutia dezvoltarii sale si care va surprinde in continuare si asta, de ce?, pentru ca, desi stim ca este un cost sa investesti in cultura, practicarea culturii poate sa aduca bani acestui oras si poate sa innobileze aceasta comunitate.
  2. Cetatea Alba Carolina: cea mai mare cetate din Romania si din Europa Centrala si de Sud-Est, Cetatea Alba Carolina este simbolul Municipiului Alba Iulia, dar si dovada vie a mostenirii istorice de peste 2000 de ani ce a fost pastrata in acest oras. Cetatea bastionara de tip Vauban a fost construita intre 1715-1738, in contextul instaurarii stapanirii habsburgice in Transilvania si este una dintre cele mai vizitate si bine pastrate cetati din Europa.
  3. Cultura portelanului: Alba Iulia este un oras cunoscut la nivel mondial pentru industria de portelan. Exista o adevarata cultura a portelanului si mai multe fabrici care produc obiecte din ceramica. Cu o traditie de 45 de ani in fabricarea obiectelor de portelan, Alba Iulia ramane centrul romanesc cel mai dezvoltat in privinta afacerilor cu ceramica.
  4. Pozitia geografica: Alba Iulia are o pozitie geografica avantajoasa pe teritoriul Romaniei, in apropiere de principalele culoare de transport si de aeroporturile internationale de la Sibiu si Targu Mures.

Asadar, toate aceste argumente, care au fost evocate, de altfel, si in dosarul de candidatura al municipiului Alba Iulia pentru titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021, demonstreaza atat potentialul turistic al orasului, cat si dezvoltarea sa culturala, elemente primordiale pentru o capitala culturala europeana.

2 comments on “De ce merita Alba Iulia titlul de Capitala Culturala Europeana”

  1. Este superb orasul Alba Iulia. Felicitari pentru ceea ce faceti acolo ! Sunt nerabdator sa-l vizitez, astept anul 2018 cand vom sarbatori 100 ani de la Marea Unire; sper sa am si alte vizite in 2017. As dori sa stiu daca in anul 2018 la 100 ani de la Marea Unire, tot anul vor fi evenimente culturale de amploare in Alba Iulia, sa pot sa-mi rezerv din timp (early booking) bilete pentru sejur la hotel, pensiuni (transport cu avionul dus-intors pana in Sibiu si de acolo tren pana in Alba Iulia - pentru a ajunge repede la evenimente; trenuri Intercity) pe durata evenimentelor (atat vara - in luna August cat si iarna in Decembrie). Parerea mea este ca in 2018 anul centenar al Marii Uniri sa fie enorm de multe spectacole in Alba Iulia, Bucuresti, Iasi, etc. (in toata tara). Circuite cultural-istorice in toata Romania. Proiectii 3D holografice in Centrul Albei Iulia ale momentelor istorice importante, de la Decebal si Burebista, Mihai Viteazul, Al Ioan Cuza, Regii Romaniei, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, Harta Romaniei Mari. Mi-ar placea ca Alba Iulia sa fie a doua capitala a Romaniei, sa devina chiar Capitala Romaniei (asa cum in Olanda Amsterdam-ul este Capitala Olandei si Haga este orasul unde este Parlamentul CEDO, CIJ, etc.) Ar trebui sa fie atrasi investitori autohtoni si straini, turisti foarte multi. Chiar din anul 2017 sa inceapa seria de evenimente care sa preceada Centenarul Unirii: concerte de amploare, etc. swi sa tina pana in 2021 si mult dupa 2021. Mult succes Albei Iulia !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram