De zid și de lemn. Bisericuța din Ighiel

Publicat în: 
10 iunie 2019

Puține biserici, în țara noastră, sunt făcute din piatră și, totodată, din lemn. Majoritatea sunt alcătuite dintr-un singur material: fie de zid, fie de lemn, ceea ce le și determină denumirea. Biserica din Ighiel, însă – și ne referim aici la cea veche, pe care o veți găsi la ieșire din sat, înspre Iezerul Ighiel – este de piatră și de lemn. De afară, ea pare de lemn. Dinăuntru, de piatră. O structură originală, care vă va uimi de la început. Și, ceea ce e și mai bine, din Alba Iulia veți avea de mers doar 13 km, cu mașina, până la bisericuță.

 

Acoperișul vechi, cu cuie ruginite, al bisericii de zid din Ighiel / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Acoperișul vechi, cu cuie ruginite, al bisericii de zid din Ighiel / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Biserica din satul Ighiel, cu hramul „Cuvioasa Paraschiva”, este precum însuși satul: mică, veche, izolată și năpădită de vegetație. Dar, spre deosebire de sat, biserica nu are ritmul acela zilnic, vital, dat de forfota oamenilor care merg în treburile lor. Biserica este, din păcate, goală; nu mai are nici mobilier, nici covoare, nici lumânări aprinse. Singurele lucruri rămase înăuntru sunt două icoane, pe iconostas, și o cruce și un sfeșnic, pe masa altarului. Atât. Slujbe nu se mai fac, pentru că există deja o altă biserică în sat, mai încăpătoare, iar turiștii nu sunt curioși să o caute, pentru că nu știu de existența ei. Iată dar, dragi turiști, motivul pentru care citiți acest articol.

 

În biserica de zid din Ighiel / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

În biserica de zid din Ighiel / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Studiile istoricilor stabilesc anii 1721, 1758 și 1784, ca etape de construire a bisericii, aceasta fiind suprapusă unui lăcaș anterior, de la începutul secolului al XVI-lea, format doar din absida semicirculară şi o navă dreptunghiulară, ambele orientate sud-est faţă de axa absidei actuale. Originalitatea monumentului constă în îmbinarea elementelor de piatră cu cele specifice lăcașurilor de lemn, adică turn cu foișor, coif ascuțit deasupra pronaosului și pridvor pe stâlpi de stejar. Discreta ornamentaţie de pe ancadramentele portalurilor şi chenarele ferestrelor e completată în 1781 cu fresca semnată de Gheorghe, fiul lui Iacov din Răşinari, întemeietorul celebrei şcoli de zugravi de la Feisa. Icoane pe lemn și fresce, cu semnătura lui Simion din Alba Iulia, executate la 1780 şi 1783, sporesc valoarea monumentului.

 

Biserica de zid din Ighiel / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Biserica de zid din Ighiel / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Vestea mai puțin bună este că monumentul se află într-o stare de cvasi-abandon. Fără atenția săptămânală a preotului paroh din satul Ighiel, care îi vede de grijă, probabil că biserica s-ar prăbuși, încetul cu încetul. Este, din nefericire, încă unul dintre monumentele care au urgentă nevoie de restaurare.

 

Fereastră în biserica de zid din Ighiel / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Fereastră în biserica de zid din Ighiel / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Acces la biserica de zid din Ighiel

 

Rută: Alba Iulia – Șard (DN 74) – Ighiu (DJ 107 H) – Ighiel (DJ 106 H)

Distanţă de la Alba Iulia la biserica de zid din Ighiel: 13 km

Durată: aproximativ 20 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram