Ziua Internationala a Astronomiei a fost sarbatorita in fiecare an incepand cu 1973 intr-o zi de sambata, cand luna se afla in apropiere de Primul Patrar, undeva in luna aprilie sau mai, iar incepand cu 2007 s-a decis sarbatorirea bianuala a acestui eveniment dedicat pasionatilor de astronomie din intreaga lume, o zi primavara si o zi toamna. La Alba Iulia, ziua de 25 aprilie a marcat Ziua Internationala a Astronomiei de primavara si zeci de albaiulieni si turisti s-au prezentat in zona obeliscului unde au avut la dispozitie nu mai putin de cinci telescoape.
Unicul specialist in cadrane solare a fost, de asemenea, prezent la Alba Iulia in data de 25 aprilie. Dan Uza, expert in gnomonica, a fost prezent la eveniment cu 200 de cadrane solare din hartie, totul pentru a ii invata pe cei prezenti cum sa masoare timpul cu ajutorul soarelui.
Desi in momentul actual mai exista doar cateva cadrane solare inca functionale in Transilvania, acestea erau un simbol reprezentativ pentru aceasta zona a tarii in urma cu cateva secole. In Transilvania, aproape fiecare oras se baza pe aceasta tehnica pentru a afla ora exacta, iar orasul Alba Iulia era cunoscut ca avand cel mai modern observator astronomic din zona in secolul XVIII. Dan Uza promoveaza reintroducerea cadranelor solare ca punct de interes in circuitul turistic. Expertul in gnomonica declara:
"Exista un oarecare interes, la noi traditia nu e asa de bine marcata. Abia anul trecut am reusit sa finalizez primul catalog al cadranelor solare din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures. Cu acesta practic ne aliniem la tarile civilizate din jurul nostru. In catalog sunt consemnate toate cadranele solare cunoscute, identificate, ca localitate, ca pozitie geografica, coordonate geografice si informatii despre ele."
Pe langa cadranele solare, Dan Uza a prezentat turistilor si un telescop realizat din materiale foarte usor de obtinut - carton si un ocular.
Sursa foto: alba24.ro