Scene din legendarele războaie care i-au avut în prim plan pe împăratul roman Traian și regele dac Decebal au fost reconstituite în cadrul Festivalului roman Apulum, cel mai mare eveniment de reenactment din România. Festivalul de la Alba Iulia a reunit peste 300 de reenactori.
„Hai dacii!“, „Hai romanii!“ se aude între zidurile Cetăţii din Alba Iulia. E semn că ne aflăm în mijlocul luptelor dintre daci şi romani. Câmpul de bătălie se înscrie pe locul unde a fost castrul roman de la Apulum, considerat de specialişti cel mai mare oraş roman din provincia Dacia şi totodată centrul politic, economic, militar şi cultural al acesteia.
În prim plan, apare o primă formaţie de luptă din tabăra romană, Legiunea a XIII-a Gemina. În sprijinul trupei de la Apulum sunt mai multe legiuni și cohorte: Legiunea a V-a Macedonica, Legiunea a XIII-a Gemina de la Roma, Legiunea I Italica, Legiunea a VI-a Ferata, Legiunea a IV-a Flavia Felix, Cohors III Lucensium.
De partea cealaltă, sunt semințiile dacilor și sarmaților: geto-dacii din Moldova, Lupii Apoulon-ului, geto-dacii subcarpatici.
Primele scene reconstituite au adus în atenție încleștările dintre daci și romani din anii 101-102 d.Hr.
În prim plan împăratul Traian, îmbrăcat într-o lorică, precum un general roman, ține o cuvântare în fața trupelor, prin care încearcă să-i îmbărbăteze să lupte pentru gloria Romei, pentru gloria împăratului, pentru a intra în istorie.
De partea cealaltă a Dunării, dacii îl au în frunte pe mărețul Decebal. Regele dac ia hotărârea de a-l elimina pe Traian. În acest scop se folosește de un șiretlic: trimite un spion îmbrăcat în militar roman cu o misiune precisă-să-l ucidă pe împăratul roman. Misiunea se soldează cu un eșec.
Gladius vs. Falx
Ciocnirea armată devine inevitabilă. Altfel spus, gladis-sabia romană-, contra falx- sabia dacilor. Încleștările au loc pe câmpurile de la Tapae, loc neidentificat cu precizie nici în zilele noastre. Bătălia s-a încheiat indecis, fiind pierderi de ambele părți.
Traian însuși și-a rupt hainele pentru a bandaja rănile soldaților săi.
Date fiind dificultățile cu care se confruntă dacii, Decebal își trimite solii pentru a cere pacea. Romanii cer supunere totală, incusiv predarea capitalei Daciei, Sarmisegetusa Regia. Cum diplomația a eșuat, calea armelor a rămas deschisă. Cea de-a doua confruntare este câștigată de romani.
Dacii sunt nevoiți să ceară pace. În fruntea delegației care s-a deplasat în tabăra romană se află însuși regele Daciei.
„Decebal trebuie să –mi accepți toate condițiile și ca semn de supunere trebuie să îngenuncheați în fața mea“, spune autoritar Traian.
În cele din urmă pacea se discută de la egal la egal. O parte din Dacia este cucerită, practic se limitează în jurul capitalei. Decebal se obligă să renunțe la mașinăriile de luptă, să nu mai primească dezertori din armata romană, să nu mai încheie alianțe cu alte triburi.
Tot în cadrul Festivalului au fost reconstituite scene din războaiele romanilor cu dacii din anii 105-106 d.Hr.
Zorii războiului se ivesc în anul 105. În ciuda restricțiilor impuse, Decebal face planuri de război, caută aliați, totul în secret.
În capitala Daciei sosește un vizitator important, Longinus, reprezentantul împăratului de la Roma și prieten apropiat al acestuia. Aici devine „prieten“ de pahar cu Bicilis, cel care avea să-l trădeze pe Decebal de mai multe ori. De această dată, l-a informat pe Longinus despre planurile de război ale dacilor.
La Dunăre, Traian se află din nou în fruntea trupelor sale, sub „protecția“ zeităților romane: Marte, zeul războiului, Jupiter, tatăl zeilor. Decebal se decide să se folosească pe Longinus și îl face prizonier. În fața împăratului roman se prezintă solul Vezina, care-l informează despre Longinus. În schimbul eliberării sale, Decebal îi cere lui Traian să facă cale întoarsă.
„Să-mi spună Decebal cât îl prețuiește pe Longinus“, a răspuns împăratul. Numai că, Longinus se otrăvește, așa că șiretlicul lui Decebal nu a funcționat nici de această dată. Lupta a devenit inevitabilă.
Cucerirea capitalei Daciei
Cetate după cetate, fortificațiile dacilor cad una după alta. Trupele romane se îndreaptă spre singura cetate necucerită, capitala Daciei.
În fața pericolului roman, capitala Daciei este apărată doar de o mână de războinici. Decebal este sfătuit să plece în munți să caute întăriri. Cei rămași iau decizia sinuciderii. Înainte de a-și sorbi otrava din corn, marii preoți îi cer lui Zamolxe să le primească sufletele.
În scenă reintră Bicilis, care cere romanilor să-i salveze viața, în schimbul dezvăluirii unui secret: tezaurul lui Decebal, 300 de kilograme de aur și 600 de kilograme de argint.
Armele dacilor, stindardele vor fi capturate, iar apoi purtate la Roma în care alegorice, iar apoi sculptate pe Columna lui Traian.
Sinuciderea regelui dac
Chiar dacă Sarmisegetusa era ocupată de romani, regele dac nu era încă capturat. Pe urmele sale pleacă o locotenență în frunte cu Tiberius Claudius Maximus. În scurt timp, este încolțit de romani. Decebal încearcă o ultimă rezistență, dar fără nicio șansă. Pentru a nu cădea viu, Decebal își curmă viața, cu propriul pumnal.
Traian se afla în apropiere de anticul Apulum, în tabăra de la Ranistorum, localizată de unii istorici la Piatra Craivii, la câțiva kilometri de Alba Iulia.
Scena finală a spectcolului de reenactment a adus în prim plan semnul suprem al triumfului: prezentarea capului lui Decebal în fața împăratului. De aici va ajunge la Roma și va fi expus public, pentru ca oamenii cetății să fie martori la victoria lui Traian asupra dacilor.
În final, publicul a fost provocat de organizatori să strige „Resuscitate“, pentru „trezirea“ romanilor și dacilor căzuți pe câmpurile de luptă.
Participanții la spectcolul de reenacment au avut ocazia să vadă echipamentul și armele combatanților, tehnicile de luptă de acum 1900 de ani, dar și să simtă atmosfera încleștărilor dintre daci și romani.
Festival internațional
Festivalul roman Apulum a reunit peste 300 de reenactori din 13 asociații de reenactment. Caracterul internațional al festivalului a contribuit și mai mult la cunoașterea civilizației romane și dacice. Asta, întrucât localnicii și turiștii au putut afla și modul în care au trăit anumite civilizații pe teritoriile actuale ale Spaniei, Italiei, Ucrainei, Cehiei, Bulgariei.
Civilizația daco-romană a fost prezentată în cadrul Festivalului sub mai mult forme: demonstrații militare daco-romane, ateliere interactive de profil, teatru antic, ghidaje tematice și gastronomie antică.
Foto deschidere articol: Imagine de la spectacolul de reenactment de la Alba Iulia/Foto: Ania Ciolacu