Alba Iulia reprezinta, in primul rand, capitala Tarilor Romanesti si locul unde a avut loc Marea Adunare Nationala; este orasul aflat in imediata apropiere a vechii cetati dacice Apulum, cu izvoarele sale care se pierd pana in mileniul al V-lea inainte de Christos. Dar este, deopotriva, si locul legat de revolta taranimii (din 1784), asa-numita Rascoala a lui Horea, Closca si Crisan.
Celula in care a fost adus Horea inainte de executie, foarte vizitata de turisti, a fost inchisa pe la sfarsitul anilor ’90, in momentul in care s-a decis restaurarea Portii a III-a a Cetatii Alba Carolina. A fost restaurata si reintrodusa in circuitul turistic la 1 mai 2010, insa nu ca pe un simplu obiectiv turistic, ci incadrat intr-un traseu ce avea sa cuprinda alte doua repere istorice: temnita din cetate (restaurata si ea) si o reproducere a locului in care au fost trasi pe roata Horea, Closca si Crisan.
Edilii l-au numit Traseul Eroilor Neamului Romanesc.
Traseul incepe la Poarta a III-a a Cetatii Alba Carolina – deasupra portii se afla celula lui Horea, in interiorul cetatii. Nimeni nu stie cata vreme a stat Horea in acest spatiu de 4-5 m patrati, cu tavan foarte inalt, insa cert este ca inainte de executie, „rasculatul” a fost adus aici. Celula are doua ferestre foarte mici si o usa foarte groasa, din metal.
Este vorba totusi de o celula ritualica, in sensul ca toti cei care erau condamnati la moarte erau adusi in aceasta celula pentru ultima noapte inainte de executie. In interiorul celulei este expus bustul lui Horea.
Traseul continua cu temnita din cetate (restaurata si ea), locul in care au stat Closca si Crisan, si locul supliciului. Despre acesta din urma, lucrurile care se stiu nu sunt chiar exacte. Edilii orasului recunosc chiar ca locul in care au fost trasi pe roata Horea si Closca este sugestiv (Crisan s-a spanzurat intr-un moment de neatentie al garzilor, dar cu toate astea, si corpul lui inert a fost ciopartit si expus in diferite zone din Muntii Apuseni). Reconstituirea lui nu a pastrat acuratetea istorica, intrucat nu se cunostea decat zona – Dealul Furcilor -, nu si locul exact. In spatiul respectiv ai ocazia sa vezi totusi cum aratau instrumentele de tortura, ca si securea, catusele, roata de tortura, ca sa-ti poti face o imagine completa a ororilor petrecute la acea vreme.
Traseul Nordic al fortificatiei bastionare din Alba Iulia a fost si el reabilitat si reintrodus in circuitul turistic la 1 mai 2011. Este cel mai lung traseu deschis pana acum publicului – acopera o suprafata totala de peste 50.000 de metri patrati si cuprinde patru bastioane:
Bastionul Sfantul Mihail, cu stema Austriei in varf, a fost distrus partial in 1922, in momentul in care au inceput lucrarile de constructie a Catedralei Ortodoxe.
Bastionul Sfanta Elisabeta, care pastreaza numele imparatesei Elisabeta Cristina de Braunschweig, poarta in varf un ansamblu sculptural ce reprezinta un leu tenant si o coroana imperiala deasupra acestei embleme.
Bastionul Carol este cel mai vechi din cele 7 bastioane ale cetatii. Piatra sa de temelie a fost pusa la 4 noiembrie 1715 (momentul zero al inceperii constructiei Cetatii Alba Carolina), fiind dedicat aceluiasi imparat Carol al VI-lea.
Bastionul Sfantul Capistrano a fost denumit asa drept simbol al alipirii Transilvaniei de Imperiul Habsburgic. Sculptura din varf reprezinta stemele Transilvaniei si Ungariei, incadrate de trupurile a doua sirene, deasupra lor aflandu-se o coroana imperiala. La adapostul acestui bastion au functionat – in timp – un depozit de pulbere, o moara si o crama.
Traseul Sudic face legatura intre interiorul si exteriorul cetatii Alba Carolina. De altfel, Traseul Sudic si Traseul Estic sunt prezentate sub forma unui parc dendrologic infiintat in urma cu 11 ani de inginerul silvic Nicolae Patranjan, originar din Sebes. Acesta a creat initial un parc cu 50 de specii de plante, pe care primaria din Alba Iulia l-a extins, cu fonduri europene.
Au fost amenajate alei si pista pentru biciclisti – practicabile toate pe Traseul Sudic. Pe pista de biciclete se poate merge pana la copertina dintre Bastionul Sfantul Stefan si Bastionul Trinitarienilor. Parcul dendrologic are o suprafata de peste 93.000 de metri patrati.
BICICLETE: Amatorii sportului pe doua roti pot sta linistiti; din aprilie 2014, in Parcul Unirii din Cetate, in fata Casei de Cultura a Sindicatelor exista un centru de inchirieri cu 70 de biciclete. Tariful este de 4 lei/ora si de 15 lei/zi. Programul centrului difera pentru fiecare luna a anului.
Schimbarea Garzilor la Poarta a III-a a Cetatii Alba Carolina. Ceremonialul de schimbare a Garzilor este deja un eveniment emblematic pentru oras, un brand recunoscut. In fiecare an, sute de turisti romani sau straini raman fascinati de acest ceremonial, incheiat – sambata si duminica – cu salve de tun trase in cinstea drapelului municipiului Alba Iulia, care este arborat pe zidul Cetatii Alba Carolina. In sezonul turistic, schimbarea Garzii are loc in fiecare zi intre orele 11:30 si 12:00.
Cu filmuletul de AICI nu vrem sa va stricam surpriza, ci doar sa va deschidem apetitul. Oricum, sa traiesti „pe viu” schimbarea unei garzi de o asemenea amploare nu se compara cu nici o filmare.