De vizitat în Alba

Acasă / Ești turist? Mici reguli de bun simț

Ești turist? Mici reguli de bun simț

Publicat în: 6 iun.. 2018
Autor: Rares Tileaga

Cu toții știm să ne indignăm când vedem gunoi în pădure. Pe toți ne supără nesimțirea altora, cu toții știm să invocăm principii de civizilație. Dar oare suntem noi, în adâncul nostru, turiștii ideali? Ne abținem cu adevărat să aruncăm pe jos petul, dacă nu ne vede nimeni? Iată, mai jos, șapte reguli de conduită în natură, oferite de către adminstrația Parcului Natural Apuseni:

 

Instalează cortul doar în zonele de campare desemnate, fără a săpa şanţuri în jurul acestuia şi folosește doar vetre de foc existente. Nu tăia, sub nici o formă, lemn verde, ci folosește doar vreascurile uscate din zona campingului.

 

Păstrează cărările marcate și bătătorite. Nu apela la „scurtături”. Traseele au fost gândite să te ajute să admiri frumuseţile locului în condiţii cât mai sigure.

 

Cu autovehiculele poți circula doar pe drumurile cu acces public (naţionale, judeţene sau comunale). Nu folosi maşina, motocicleta sau ATV-ul în afara acestora. Drumurile forestiere nu sunt drumuri publice.

 

Păstrează liniştea pe care ai venit s-o cauți în mijlocul naturii şi respectă liniştea celorlalţi vizitatori. Bucură-te în schimb de susurul apei, de cântecul păsărilor, de vuietul vântului şi de tot ceea ce înseamnă muzica naturii.

 

Nu rupe florile, nu stresa animalele cu strigăte sau pietre. Dacă ai şansa de a te întâlni cu ele, bucură-te de fotografiile pe care le poți face.

 

Nu distruge formaţiunile din peşteri, nici chiar pe cele din gheaţă. Numai aşa se vor putea bucura şi ceilalţi vizitatori de aceste minuni fragile.

 

Strânge toate deşeurile şi depozitează-le doar în locuri marcate corespunzător. Atenţionează-i şi pe ceilalţi dacă-i vezi că lasă mizerie.

 

Îți dorim un sejur plăcut şi să te întorci acasă cu gândul de a reveni în Parcul Natural Apuseni!

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia