De vizitat în Alba

Acasă / Etnografic, la Vidra
Război de țesut / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Etnografic, la Vidra

Publicat în: 4 apr.. 2019
Autor: Rares Tileaga

Turistul care a călătorit prin Țara Moților, care a văzut cum arată vechile case românești din acea zonă, care a vizitat mănăstirile de acolo și care a văzut că, la slujbă, sătenii încă merg îmbrăcați în straie populare, va descoperi, în expoziția etnografică din Vidra, o frumoasă confirmare a tuturor acestor lucruri. O confirmare a satului românesc, ca identitate și folclor. Poftiți, așadar, la Vidra.

 

O căsuță din bârne, cu târnaț la intrare, cu două odăi și acoperiș de șindrilă, construită la 1871, este, de fapt, spațiul expozițional. Un loc modest, simplu, dar 100% potrivit pentru această expoziție, care ilustrează, practic, tot ce e frumos și tipic moțesc. În târnaţ îşi găsesc locul ghiobul de stup şi ghioaba pentru varză murată, precum și scaunul de văsărit. În interiorul casei, pereţii sunt văruiţi, iar plafonul e trasat din grinzi de brad, cioplit în patru feţe. Duşumeaua e tot din grinzi de lemn, peste care sunt aşternute preşuri din zdrenţe, ţesute în război.

Țesături / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă
Țesături / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Piesele de mobilier sunt, la rândul lor, cât se poate simple: două lădiţe de zestre în care sunt aşezate ţoale şi îmbrăcămintea moţească, podişorul unde îşi aşezau vasele de lut, de-a lungul pereţilor, laviţele şi masa, canapeiul, leagănul împletit din nuiele şi patul cu strujac. Pe pereţi veți vedea, atârnate, icoane, tindeie şi culmea de haine. În a doua încăpere se păstrează obiecte ce foloseau la prelucrarea cânepii, la munca câmpului şi la păstorit. Curtea casei e pavată cu lespezi de piatră: aici stă căruţa moţească cu care se transportau ciuberele, doniţele şi butoaiele în ţară, în schimbul cerealelor.

 

Adresă: Vidra, str. Principală, nr. 8 (în incinta școlii). Pentru a o vizita, luați legătura cu Georgeta Trifu

Surse pentru acest articol: texte de Adriana Ţuţuianu, Anamaria Grigoruţ, Daniela Elena Cucui, Elena Anghel, Marius Cristea

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia