Cealaltă Capitală - Totul despre ea

Acasă / Exponatul lunii aprilie la Muzeul National al Unirii
Căluţul de bronz de acum 3.000 de ani

Exponatul lunii aprilie la Muzeul National al Unirii

Publicat în: 8 apr.. 2016
Autor: Municipiul Alba Iulia

Asa cum ne-a obisnuit, Muzeul National al Unirii din Alba Iulia propune si luna aceasta un exponat deosebit, o statueta zoomorfa miniaturala, descoperita in Teleac la finele anilor ’70, in timpul cercetarilor arheologice asupra unui sit preistoric si a fost incadrata in categoria bronzurilor „traco-cimeriene”. Este vorba despre un calut din bronz, intr-o reprezentare gratioasa, accentuat stilizata si o raritate, dat fiind faptul ca a fost turnat din metal, avand in vedere ca in arealul sud-est european al aceleiasi perioade erau specifice variante realizate din lut. Mai mult, din punctul de vedere al functionalitatii, dimensiunile reduse si prezenta unei perforatii la nivelul greabanului sustin ipoteza cum ca aceasta piesa ar fi fost un pandantiv, posibil prins la un harnasament.

Piese similare, datate din acceeasi perioada, au fost descoperite pe teritoriile Greciei, Italiei, Ungariei sau Armeniei, similitudinea cu acestea justificand incadrarea calutului de la Teleac in categoria bronzurilor „traco-cimeriene”. Pe teritoriul Romaniei, se mai cunoaste o singura reprezentare asemanatoare, un calut de bronz descoperit intr-un mormant tumular in localitatea Bujoru (jud. Teleorman), datat din secolul al VIII-lea i.Hr.

Piesa a fost prezentata in cadrul mai multor expozitii din strainatate, intre acestea remarcandu-se o expozitie dedicata civilizatiei traco-dacice, organizata la Roma in anul 1998. Este un exemplu reprezentativ care oglindeste legaturile civilizatiilor din spatiul carpato-balcanic cu cele din zona de stepa rasariteana.

Credite foto: muzeuluniriialba.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia