Exponatul lunii martie la Muzeul National al Unirii

Publicat în: 
14 martie 2016

Luna aceasta, Muzeul National al Unirii adresează tuturor pasionatilor de bibliofilie si nu doar acestora o invitatie interesanta ce nu poate fi trecuta cu vederea. Pana pe data de 3 aprilie, vor putea admira o raritate bibliofila.

Vorbim despre „exponatul lunii”, o tiparitura de importanta deosebita, aparuta la Sebes in anul 1580, si anume un fragment din Sbornicul slavon, din care mai sunt cunoscute doar 17 exemplare. Mai mult, este cel mai vechi exemplar de carte romaneasca din cadrul colectiei muzeului albaiulian si a fost identificat recent, in urma unei analize comparative cu un exemplar disponibil in format electronic in cadrul colectiei Bibliotecii Nationale a Romaniei.

Lucrarea reprezinta o a doua editie coresiana, cu un tipar in litere chirilice si initiale ornate de mici dimensiuni si text redactat in limba slavona. Prima editie a aparut la Brasov in anul 1569, intr-o varianta de doua volume, format extrem de rar in prezent. Cand vorbim despre primele tiparituri pe teritoriul tarilor romanesti, este recunoscuta activitatea diaconului Coresi, care in a doua jumatate a secolului al XVI-lea a tiparit carti in slavona si romana in centre precum Brasov, Targoviste si Sebes.

Expozitia „exponatului lunii” a fost lansata pe data de 2 martie si vorbim despre a 62-a editie a acesteia.

Sursa foto: https://muzeuluniriialba.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram