Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Unirii: Condica vizitatorilor intre 1888 si 1911

Publicat în: 
5 noiembrie 2015

Cu ocazia aniversarii a 127 de ani de la infiintare, Muzeul National al Unirii a ales ca exponat pentru luna noiembrie prima condica a vizitatorilor muzeului, ce cuprinde semnaturile oficialitatilor din orasul Alba Iulia. Condica dateaza din perioada 1888-1911 si contine, printre altele, semnatura primarului din acea vreme, Ferencz Novak, dar si semnaturile unor personalitati renumite care au vizitat muzeul la deschiderea sa, pe 9 noiembrie 1888.

Printre vizitatorii muzeului la acel moment se numara Julius Jung, istoric si profesor la Universitatea Germana din Praga, arheologii Transilvaniei Finaly Henrik, profesor universitar la Cluj, si Torma Zsofia, prima femeie arheolog din Transilvania.

”Exponatul lunii noiembrie ne prilejuieste o incursiune in istoria muzeului nostru. Ne mandrim, iata, cu o istorie de 127 de ani. Astfel de muzee au aparut ca urmare a initiativelor unor societati specializate pe ideea de a intemeia muzee, inca din prima jumatate a secolului al XIX-lea in Germania. Data de inceput a muzeului este considerata anul 1888, insa eu as putea interpreta totusi anul 1886 ca an de debut al muzeului, pentru ca scopul Societatii de Istorie, Arheologie si Stiintele Naturii din Comitatul Alba Inferioara, care s-a infiintat in 1886, era de a crea un muzeu, chiar daca data de deschidere este mai tarziu cu doi ani”, a declarat Tudor Rosu.

Prima si cea mai importanta colectie care a stat la baza infiintarii muzeului albaiulian a apartinut lui Sigismund Reiner, un avocat care locuia in Alba Iulia, si a fost compusa din piese de colectie adunate din calatoriile avocatului prin Europa la acea vreme.

Vernisajul exponatului lunii noiembrie a avut loc la Muzeul National al Unirii Alba Iulia pe 3 noiembrie 2015 si a fost prezentat de catre istoricul Tudor Rosu. De organizarea acestui eveniment s-au ocupat Consiliul Judetean Alba, Primaria Municipiului Alba Iulia si Muzeul National al Unirii Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram