Ca in fiecare an in luna octombrie, Muzeul National al Unirii din Alba Iulia dedica „Exponatul lunii” momentului Marii Incoronari, care a avut loc in urma cu 93 de ani, pe data de 15 octombrie. Vizitatorii muzeului se vor putea bucura, luna aceasta, de filmul Incoronarii de la Alba Iulia, un fragment dintr-un Jurnal sonor din 1939, precum si de editia din 15 octombrie 1922 a ziarului „Vestea”.
Despre ziarul „Vestea” din colectia de periodice a muzeului, istoricul Tudor Rosu afirma ca este „o sursa primara din care aflam date relevante privind marele eveniment”. Acesta reprezenta o aparitie constanta in Alba Iulia in anii '20, prima editie fiind cea din septembrie 1922. De regula, publicatia aparea in zilele de sambata, insa, pentru acest eveniment important, a saptea editie a ziarului a aparut intr-o zi de duminica, fiind si editia expusa astazi in institutia muzeala din Cealalta Capitala. De altfel, ziarul era diferit fata de editiile precedente si prin numarul de pagini, sase in loc de patru, precum si prin continut, fiind dedicat in mare parte ceremoniei care urma sa aiba loc. Pe paginile ziarului pot fi lecturate articole omagiale la adresa regilor, apeluri catre populatie si poezii inchinate Mariei si lui Ferdinand.
Evenimentul istoric al Incoronarii a fost imortalizat atat sub forma a numeroase fotografii, cat si prin intermediul unui film cinematografic realizat de Oficiul National al Cinematografiei din Bucuresti. Exponatul reprezinta, de fapt, un fragment dintr-un Jurnal sonor din 1939, care cuprinde si imagini filmate pe data de 15 octombrie 1922.
Anul acesta se implinesc 93 de ani de la Incoronarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria, eveniment care a adus in Alba Iulia, la momentul respectiv, peste 30.000 de participanti si reprezentanti ai Caselor Regale din tarile europene. Marea Incoronare a fost al treilea eveniment de importanta majora din Alba Iulia, dupa intrarea lui Mihai Viteazul in Alba Iulia, de la 1 noiembrie 1599, si Marea Unire de la 1 decembrie 1918.
„Actul de la 15 octombrie 1922 este ultimul act simbolic al unitatii nationale a Romaniei”, este de parere Gabriel Rustoiu, Directorul Muzeului National al Unirii din Alba Iulia.
Sursa foto: www.ziarulunirea.ro