Festivalul Roman Apulum 2016 a fost programat pentru weekendul 6-8 mai

Publicat în: 
3 februarie 2016

Unul dintre evenimentele organizate de Primaria Alba Iulia în 2016 va fi Festivalul Roman Apulum, la editia din acest an fiind invitate si trupe de reenactment de peste hotare. Cetatea Alba Carolina devine astfel din nou centrul spectacolelor cu iz istoric, cu demonstrații militare, lupte de gladiatori, nimfe, atelierele meșteșugaresti.

Festivalul se desfasoara anual in preajma zilei de 1 Mai si aduna peste 200 de reenactori – soldati si civili romani, razboinici daci, gladiatori, mestesugari sau dansatoare.

Anul acesta, în perioada 6-8 mai, sunt invitate să participe la Festivalul Roman Apulum:

Asociatia Terra Dacica Aeterna

A fost infiintata in 2007 la Cluj-Napoca, fiind prima trupa de reconstituire istorica antica din Romania. TDA abordeaza aspecte de viața civila si militara ale civilizatiilor dacica, romana si sarmatica si a introdus in Romania conceptul ’’Lectia de istorie vie”, o alternativa de predare a istoriei, dedicata elevilor si nu numai.

Association For Historical Reenactment – Scythia Minor

Asociatia pentru Reconstituiri Istorice – Re-enactment “Scythia Minor” isi are sediul in Dobrici (Dobrich), Bulgaria. Prezenta la numeroase festivaluri internationale, intre care se numara si insemnate prezențe la festivaluri de profil din Romania, asociatia urmarește un standard calitativ ridicat pentru reenactmentul antic

Sarmis

Sarmis este o trupa formata din arcasi traditionali sportivi, legitimati in cadrul Federatiei romane de tir cu arcul, cu experienta participarii la numeroase concursuri oficiale. In componenta trupei intra actualul campion national la tir cu acul traditional – replica istorica masculin și un multiplu campion national la categoria arc traditional – replica istorica feminin. Adaugam la palmaresul membrilor trupei numeroase medalii si cupe castigate la diverse concursuri de tir cu arcul din cadrul campionatelor nationale sau cu organizare privata.

Asociatia Culturala pentru Istorie Vie

Functionează sub inraurirea Muzeului National al Unirii din Alba Iulia si coordoneaza activitatea reenactorilor constituiti in “Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum”, “Lupii Apoulonului”, “Magna Nemesis” și “Ludus Apulensis”. Incepand cu anul 2012, odata cu constituirea trupei de legionari romani, echipa de reconstituiri istorice antice de la Alba Iulia a luat parte la numeroase evenimente din tara si din strainatate (Italia, Bulgaria, Republica Moldova), ajungand la un numar de peste 50 de reprezentatii in cursul anului 2014.

Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum

La fel cum Legiunea a XIII-a Gemina si-a ridicat castrul pe teritoriului actualului oras Alba Iulia acum 1900 de ani, tot asa, formatiunea de reenactment cu acelasi nume “s-a intors acasa” in anul 2012, odata cu noile proiecte de punere in valoare a vestigiilor castrului roman. Defiland adesea pe strazile unuia dintre cele mai vechi municipii din Romania si fara a ascunde mandria unei mosteniri de invidiat, Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum are 10 legionari in componenta, condusi de neinduplecatul centurion Cassius Proculeianus si urmand steagul cu leu – simbolul legiunii, purtat de experimentatul ofiter Marius Martinus Aquila.

Lupii Apoulonului

Sunt razboinicii daci din stravechea cetate de la Apoulon (Piatra Craivii) care se opun, uneori cu succes, furiei cuceritoare a romanilor. Trupa s-a constituit în anul 2013, iar numele capeteniei vajnicilor razboinici este Maris, la fel ca raul care strajuieste, inca, aceste plaiuri binecuvantate si de zeii dacilor si de cei ai romanilor. In misiunea sa de a-i opri pe romani, ce ar putea parea imposibila după sursele istorice, Maris este ajutat de experienta unor vigurosi tarabostes precum Komakiza sau Komozoi, de rugaciunile marelui preot Borza, de falxurile insangerate ale comatilor Dara sau Ținto, de sagetile bine tintite ale lui Saris sau Eptala si de devotamentul tuturor celorlati razboinici.

Ludus Apulensis

Este casa gladiatorilor de la Alba Iulia, care au inceput sa evolueze pentru publicul albaiulian de la primul eveniment de reenactment antic de la Alba Iulia si au fost prezenti la toate festivalurile importante la care “Asociatia culturala pentru istorie vie” de la Alba Iulia a participat. Fara a fi numerosi (deocamdata), gladiatorii de la Apulum, Uwald, Dareios, Hadrianus sau Ondrax, ofera un spectacol complet, în care accentul cade si pe estetica miscarii, dinamica, motricitate, rezistenta fizica, elemente care ii individualizeaza, am putea spune fara riscul de a exagera, in peisajul reenactmentului antic european.

Magna Nemesis

Este denumirea sub care evolueaza cele 8 dansatoare ale Asociatiei din Alba Iulia. Si la fel cum muritorii nu pot scapa de justitia implacabilă a lui Nemesis, patroana si sursa de inspiratie a dansatoarelor, tot asa, spectatorii nu vor putea ramane indiferenti la gratia si gingașia fetelor ce incearca sa induplece, prin dans, vrerea zeitei. Firavele dansatoare sunt, totodata, sclavele imparatului Hadrian, cel care a dat o importanta fara precedent cultului zeitei Nemesis.

Te asteptam, asadar, in perioada 6-8 mai in Cealalta Capitala pentru a trai realitatile unei lumi demult apuse, una cu demonstratii militare romane, cu razboaie intre daci si romani, cu lupte de gladiatori organizate in cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri si targuri de sclavi.

Mai multe informatii despre Festival: http://festivalulromanapulum.ro/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram