Duminica trecuta, Garda Apulum a sarbatorit implinirea a trei ani de la prima reprezentatie de reenactment, oferind un spectacol de neuitat albaiulienilor si turistilor aflati in fata Portii a IV-a a Cetatii Alba Carolina.
De la lupte cu daci si romani, la demonstratii de indemanare, strategie militara si surprize pentru privitorii din public, „razboinicii” contemporani au reusit, ca de fiecare data, sa dea viata unor vremuri demult apuse, promovand importantul patrimoniu antic al Celeilalte Capitale si, implicit, al judetului Alba.
Publicul a fost alcatuit din peste 200 de turisti si albaiulieni, care au venit sa-i vada jucand pe membrii celor patru formatii ce alcatuiesc Garda Apulum: Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis si Magna Nemesis.
Spectacolul in aer liber a fost o exceptie pentru aceasta perioada a anului deoarece, teoretic, seria de evenimente realizate de Garda Apulum si derulate in sezonul turistic s-a incheiat. Cu ocazia implinirii a 3 ani de activitate, reenactorii albaiulieni au preferat, totusi, sa sarbatoreasca impreuna cu publicul, care a avut parte de o reprezentatie aparte, cu aer festiv. Mai mult decat atat, spectacolul a fost unul interactic, cativa copii din public fiind invitati sa-si „incerce fortele” alaturi de reenactori.
Proiectul Garzii Apulum a fost initiat de Muzeul National al Unirii, cei care dau viata razboinicilor daci, legionarilor romani, gladiatorilor si dansatoarelor fiind de fapt voluntari din Cealalta Capitala. Garda Cetatii participa anual la numeroase evenimente din tara si din strainatate, fiind direct implicata si in organizarea a doua evenimente de reconstituire antica renumite in Romania: Festivalul Cetatilor Dacice si Festivalul Roman Apulum. De asemenea, cativa dintre legionarii Garzii Apulum sunt si actori in scurt-metrajul „Capriciile Fortunei”, pe care il puteti urmari aici.
Evenimentul care a avut loc duminica trecuta, pe 18 octombrie, a fost organizat de Consiliul Judetean Alba, Primaria Municipiului Alba Iulia si Muzeul National al Unirii Alba Iulia, avand sprijinul Asociatiei Culturale pentru Istorie Vie.