Garda Cetatii Alba Carolina, o incursiune inapoi in timp

Schimbarea garzii este una dintre atractiile turistice principale din Cetatea Alba Carolina. Acesta este momentul in care atmosfera incarcata de istorie din aceste locuri duce turistii inapoi in timp, in secolul XVIII, cand soldatii medievali marsaluiau aceste fortificatii.

Garda Ansamblului Arhitectural Hotel Medieval sau Garda Cetatii, asa cum este cunoscuta de turisti, este un element de maxima importanta in procesul de restaurare, revitalizare si punere in valoare a Cetatii de la Alba Iulia, un obiectiv turistic unic in aceasta zona a Europei. Prezenta garzilor da un plus de autenticitate unui loc care era deja incarcat de o atmosfera aparte, un loc in care zidurile pastreaza povesti nespuse si in care aproape fiecare cladire are in spatele sau secole de istorie.

Aceasta ceremonie unica in Romania este unul dintre factorii importanti care au determinat transformarea orasului Alba Iulia dintr-un oras de tranzit, intr-o destinatie de weekend ce a reusit sa isi multiplice numarul de vizitatori in ultimii 7 ani.

Povestea Garzii Cetatii din 2009 pana in prezent

Ideea de a invia garda cetatii a pornit ca strategie de a atrage turistii in cetatea Alba Carolina. Odata cu construirea tunurilor, primul corp al garzii a fost cel al artileristilor, a urmat formarea corpului cavaleriei in 2009 in urma aducerii din Olanda a 9 cai de rasa friziana. Ultimul corp al Garzii Ansamblului Arhitectural Hotel Medieval este cel al corpului de infanterie, responsabil cu serviciul activ in punctele cheie si la portile Cetatii.

Caii folositi la evenimente de catre corpul de cavalerie al garzii sunt de culoare neagra si au certificate care atesta rasa pur sange.

Soldatii din Garda Cetatii, imbracati in uniforme specifice secolului XVIII, intampina turistii la Portile Cetatii, contribuind la atmosfera din Cetate. Ceremonia schimbului de garzi si salvele de tun din fiecare weekend sunt traditii pastrate inca de la prima editie a "Zilelor Cetatii Bastionare de tip Vauban Alba Carolina", eveniment organizat cu sprijinul Ansamblului Arhitectural Hotel Medieval.

In prezent, schimbul de garzi este considerat un simbol al Cetatii, acel element in plus care lipseste unor locuri atat de incarcate de istorie pentru a fi cu adevarat magice pentru vizitatori.

Garda Ansamblului Arhitectural Hotel Medieval intampina fiecare oaspete de seama al Cetatii si este prezenta pentru ceremonialul schimbului de garda realizat fara intrerupere in cetate, la ora 12 in fiecare zi. Aceasta ceremonie unica in Romania atrage inclusiv turisti de peste hotare, in Europa existand doar cateva cetati istorice care organizeaza zilnic un astfel de moment.

Uniforme autentice si o ceremonie care merita vazuta macar o data in viata

Zilnic la ora 12, ceremonialul se desfasoara pe Traseul Celor Trei Fortificatii unde soldatii imbracati in uniforme de epoca trec pe sub Poarta de Sud a Castrului Roman, prin poarta vechii Monetarii si pornesc pe strada Militari.

Odata cu deschiderea sezonului turistic, ceremonialul capata amploare in mod special in zilele de sambata cand, dupa ce soldatii dau onorul la Poarta de Sud a Castului Roman, se ridica drapelul in dreptul Bastionului Eugeniu de Savoia pe latura de est. Soldatii se indreapta apoi catre platforma de artilerie unde se ridica un nou drapel si se incepe ceremonialul salvelor de tun "in cinstea drapelului municipiului si a oaspetilor Cetatii".

Turistii se pot fotografia cu soldatii care participa in fiecare zi la ceremonialul schimburilor de garzi, opt infanteristi si cel putin trei calareti, iar in zilele de sambata numarul acestora se dubleaza.

Uniformele purtate de soldatii din Garda Cetatii difera in functie de sezon si sunt uniforme militare austriece de la jumatatea secolului XVIII, specifice pentru fiecare categorie de soldati: cavalerie, artileristi, infanteristi, comandanti, tobosari, etc. Fiecare corp al Garzii Ansamblului Arhitectural Hotel Medieval are un comandant si un drapel propriu.

Programul Garzii Cetatii

program

4 comments on “Garda Cetatii Alba Carolina, o incursiune inapoi in timp”

  1. Am vizitat Cetatea Alba Carolina si ne-a placut foarte mult, de aceea dorim sa revenim cu prietenii. V-am fi recunoscatori daca ati afisa programul de schimbare a garzii si pe luna octombrie. Va multumim anticipat.

  2. Buna seara,

    Vom fi cu un grup de 24 de turisti suedezi in Alba Iulia pe data de 29 aprilie. Avand in vedere ca este festivalul Apulum, va fi si obisnuitul schimb al garzii la Poarta III? Daca da, la ce ora va rog? Multumesc!

  3. Am ajuns miercuri, 7 august la cetate. Schimbarea gărzii a avut loc în dreapta porții III, intr-o zonă restricționată, iar pentru a avea acces am plătit 20 lei/pers. S-a făcut schimbarea gărzii apoi s-a tras o singură salvă de tun. Fiindcă nu am știut ordinea desfășurării evenimentelor și nu ni s-a explicat unde trebuie să stăm, am alergat de colo-colo, încercând să prindem ambele momente, care de fapt se înlănțuie.

  4. Programul schimbului de gardă s-a schimbat din acest an. Puteți vedea mai sus întreaga organizare. Mulțumim de vizită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram