Harta digitală a urmelor Apulumului

Publicat în: 
4 mai 2019

Urmele castrului roman de la Apulum figurează pe „Ruta culturală europeană a împăraților romani și a vinului de-a lungul Dunării“. În baza rezultatelor cercetărilor arheologice de până acum, au  fost valorificate la Alba Iulia mai multe obiective de epocă romană. Descoperirile sunt sintetizate şi pe o hartă digitală.

 Alba Iulia spune povestea vechimii europene prin civilizația romană care a avut aici un spațiu important. În epoca romană, Apulum era cel mai important centru urban din Estul Imperiului Roman.

Harta cu 187 de descoperiri romane

Totul a început când Împăratul Traian a hotărât stabilirea la Apulum  (denumirea latină  a orașului Alba Iulia, provenit din numele dacic al așezării Apoulon), la începutul secolului al II-lea d.Hr,  a Legiunii a XIII-a Gemina. Decizia a fost sinonimă cu ridicarea unui castru roman.

Care sunt urmele anticului Apulum descoperite pe teritoriul actual al oraşului Alba Iulia în ultimii 230 de ani?

O hartă digitală, cu 187 de puncte, sintetizează descoperirile de epocă romană majore din  Alba Iulia,  între 1786 și 2016. Harta a fost realizată de istoricul Dr. T. Szabó Csaba, în cadrul proiectului „DMA- Digital Map of Apulum“.

Istoricul apreciază că harta e cea mai completă din ce avem momentan disponibil pentru publicul larg. La baza realizării sale au stat Repertoriul Arheologic Național, Repertoriul Arheologic al Județului Alba, Istoria Comitatului Alba,  scrisă de Cserni Béla și zeci de articole din diferite reviste din România și străinătate.

Primele descoperiri de epocă romană pe teritoriul actual al oraşului Alba Iulia datează  de la sfârșitul secolului XVIII, iar ultimele sunt cele coordonate de arheologul Radu Ota de la Muzeul Naţional al Unirii, pe situl actualului muzeu „MUSEIKON“ .

Urmele Apulumului, valorificate turistic

Ce descoperiri poate face turistul care alege să „plece“ pe urmele împăraților romani și ajunge în fostul Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia și, totodată, centrul politic, economic, militar și cultural al acesteia?

Cea mai vizibilă urmă a castrului de formă patrulateră  este poarta de pe latura de sud. Obiectivul, de maximă importanță pentru istoria antică a spațiului românesc,  este pus în valoare pe Traseul celor Trei Fortificații, amenajat în zona sudică și sud-estică a Cetății pe care o vedem în zilele noastre. Vestigiile rămase înfățișează doar o mică parte din aspectul de altădată și cam o treime din elevația ei de acum 1800 de ani.

POARTA DE SUD A CASTRULUI ROMAN

POARTA DE SUD A CASTRULUI ROMAN/Foto: Florin Duţulescu

Pe artera principală a Cetății, strada Mihai Viteazul, este valorificat la suprafață un segment din Via principalis, drumul care lega porțile principale ale castrului de formă patrulateră, de sud și de nord. Vizitatorii pot vedea lespezi ale drumului păstrate in situ(n.a. la fața locului),  un canal de cărămidă poziționat sub  axul longitudinal al drumului, cu scop de drenaj, și segmente din rigolele laterale folosite pentru scurgerea apelor pluviale.

Drumul roman Cetatea Alba Iulia

Drumul roman Cetatea Alba Iulia/Foto: Florin Duţulescu

În imediata apropiere, în Piața Cetății,  este Muzeul roman „Principia“. Aici este valorificată o parte a clădirii în care și-a avut sediul comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat în Dacia pe toată perioada ocupației romane. Zona interioară păstrează in situ (n.a.la fața locului) urme importante ale clădirii de acum 1800 de ani. Vizitatorii pot vedea încăperile în care se ținea tezaurul, stindardele, unde se făcea instruirea ofițerilor și soldaților Legiunii, pardoseala originală a unor încăperi sau hipocaustul(instalația de încălzire). Muzeul este locul unde puteţi află istoria castrului roman de la Apulum şi va puteţi transpune pentru câteva momente în viaţă soldatului roman, prin îmbrăcarea echipamentului complex ce a fost reconstituit.

Muzeul roman „Principia“

Muzeul roman „Principia“/interior//Foto: Ania Ciolacu

Anticul Apulum este readus la viață de trupele de reenachtment ale Muzeului Național al Unirii: Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Namesis.

Dacă vreţi să „săpaţi“ şi mai mult în zestrea daco-romană a oraşului Alba Iulia, trebuie să vizitaţi Muzeul Naţional al Unirii, aflat în apropiere, dar şi cel mai nou muzeu din Cetatea Alba Iulia, „MUSEIKON“ , unde sunt valorificate şi urme din perioada romană.

Foto deschidere articol: Statuie dedicată zeiței Nemesis, expusă la Muzeul Naţional al Unirii/Foto: Florin Duţulescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram