Iata cum vrea Primaria Alba Iulia sa atraga turistii in Cetate

Publicat în: 
29 ianuarie 2015

Planul Urbanistic Zonal pentru zona protejata a Cetatii, unde Primaria Alba Iulia intentioneaza sa intervina cu lucrari de modernizare menite sa atraga turistii si sa imbogateasca experienta tuturor celor care trec portile Cetatii, a fost publicat pe 16 ianuarie si va fi deschis pentru dezbatere publica pana pe data de 16 februarie 2015. Cei interesati pot consulta planul atat pe site-ul Primariei Municipiului Alba Iulia, cat si la avizierul din cadrul Primariei, iar sugestiile pot fi trimise la emailul consultare@apulum.ro sau pot fi depuse direct la camera 4 din incinta Primariei.

Ateliere de arta in Cetate

Planul, publicat la jumatatea lui ianuarie, dezvaluie faptul ca Primaria Municipiului Alba Iulia intentioneaza sa incurajeze prin eforturi sustinute toate activitatile cultural artistice desfasurate in aceasta zona. In acest scop, se propune amenajarea de spatii speciale in zona santurilor, spatii destinate atelierelor de creatie, dar si organizarii de targuri, mini targuri de artizanat cu produsele realizate in ateliere, chiar in vazul turistilor. Atelierele vor fi dedicate exclusiv artistilor locali din oras sau din judet, avand ca scop promovarea produselor locale si cresterea vizibilitatii pentru arta traditionala. Atelierele din zona santurilor ar putea primi inclusiv vizita grupurilor scolare, oferind elevilor posibilitatea sa incerce diverse activitati de a-si dezvolta abilitatile artistice.

Protejarea zonelor dedicate activitatilor sportive pe perioada rece

Pentru zonele dedicate diverselor tipuri de activitati sportive amenajate in zona santurilor, Primaria propune un proiect de amenajari speciale pentru perioada rece, structuri de tip cort sau balon care sa protejeze echipamentele si spatiile deja amenajate. Se propune, de asemenea, concesionarea spatiului inca disponibil agentilor economici care vin cu proiecte fezabile. Se vor realiza si alte spatii publice, accesibile gratuit, menite sa incurajeze practicarea sportului de catre albaiulienii si turistii de toate varstele.

Punerea in evidenta a valorii istorice

Unul dintre cele mai complexe proiecte propuse de Primarie este cel legat de scoaterea in evidenta a valorii istorice extrem de importante a Cetatii si a informatiilor care nu sunt suficient de bine cunoscute publicului vizitator. In acest scop se intentioneaza punerea in scena a unei serii de spectacole de teatru si dezbateri speciale cu ocazia evenimentelor istorice care au marcat existenta Cetatii, simbolistica si rolul sau, dar si proiectarea de filme documentare despre evenimente istorice si importante descoperiri arheologice. Conotatia istorica a Cetatii este considerata o latura extrem de atractiva, neexploatata inca indeajuns in vederea dezvoltarii turistice.

Centre multifunctionale care incurajeaza colaborarea dintre generatii

Centrele integrate de servicii sociale sunt o propunere inspirata din modelul Fundatiei Principesa Margareta si doresc sa creeze in interiorul Cetatii spatii cu scop de centru multifunctional in care persoanele varstnice sa isi poata oferi ajutorul tinerilor si copiilor in realizarea unei serii de diverse activitati educationale, culturale sau artistice (ateliere de creatie sau chiar realizarea temelor/proiectelor de la scoala/liceu).

Viata de noapte a Cetatii

Primaria Alba Iulia propune si implicarea in viata de noapte a Cetatii, cu scopul dezvoltarii optiunii de petrecere a timpului liber pentru albaiulienii si turistii tineri, dar si dezvoltarea comertului in zona. Astfel, s-ar putea concesiona spatii pentru amenajarea de cluburi si cafenele.

Dezvoltarea serviciilor turistice

Poate cel mai important aspect discutat de PUZ pentru perioada urmatoare este dezvoltarea de servicii turistice integrate. In Cetate se observa necesitatea ofertei de spatii de masa si cazare turistilor care viziteaza zona, dar si necesitatea dezvoltarii de oportunitati pentru turismul de afaceri.

Este nevoie de o mai buna informare turistica asupra Cetatii, orasului si intregului judet in general, iar aspectul pe care se pune in principal accentul este cresterea numarului de zile pe care turistii il petrec in oras, prin incurajarea si promovarea turismului cultural si oferta de pachete turistice pentru vacanta, dar si prin evidentierea obiectivelor din intreg judetul.

Conform PUZ-ului publicat la mijlocul lunii ianuarie, punctele de maxim interes ce au prioritate in dezvoltare sunt:

  • Diversificarea functionala si asigurarea unor activitati complementare diurn/nocturn si sezonier,
  • Integrarea in circuite turistice regionale, nationale si chiar internationale,
  • Forme diversificate de turism pentru categorii diverse,
  • Accesul persoanelor cu mobilitate redusa,
  • Incurajarea metodelor alternative de transport (biciclete, role),
  • Extinderea parteneriatelor,
  • Atragerea de fonduri europene,
  • Valorificarea patrimoniului,
  • Crearea unui cadru international de management eficient al Cetatii,
  • Crearea de locuri de munca (in domeniul cultural, turistic, etc).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram