Imaginea încoronării Regelui Ferdinand

Publicat în: 
5 octombrie 2017

Fotografia originală care surprinde chiar momentul încoronării Regelui Ferdinand la Alba Iulia este expusă în această lună la Muzeul Național al Unirii. În 15 octombrie se împlinesc 95 de ani de la Încoronare, unul dintre cele mai importante evenimente organizate la Alba Iulia în ultimul secol.

Imaginea, aflată în colecția Muzeului Național al Unirii, ne arată  chiar momentul în care regele Ferdinand își așează singur pe cap coroana de oțel primită din mâinile președintelui Adunării Deputaților, Mihail Pherekyde.

Regele  moștenise coroana de la Carol I, care a purtat-o în 1881, la încoronarea sa, ca prim rege al României. Era  realizată din oțel provenit dintr-un tun turcesc capturat la Plevna, în timpul Războiului de Independență din 1877-1878.

Încoronarea de la Alba Iulia

La 15 octombrie 1922, Regele Ferdinand și Regina Maria au primit coroanele de suverani  ai României Mari, în cadrul unei festivităţi de amploare. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai caselor regale sau imperiale, oficialităţi şi personalităţi politice din întreaga lume, ceea ce reflecta prestigiul României la acea dată.  Încoronarea efectivă a avut loc în faţa turnului clopotniţă al Catedralei Încoronării (n.a.ridicată special pentru Încoronare) sub un baldachin somptuos.

Regele și Regina, încoronați în fața clopotniței Catedralei Încoronării/Sursa: Muzeul Național al Unirii

La moment au participat 20.000 de ţărani veniţi din întreaga ţară, iar 40.000 de militari, de la toate armele, au realizat parada trupelor. În mesajul adresat asistenței, Regele Ferdinand a subliniat  importanţa actului ce simboliza „unirea tutror ţărilor locuite de români”. Putem spune că actul Unirii din 1918, a fost finalizat la nivel oficial, dar și festiv prin Încoronarea Regelui Ferdinand la Alba Iulia.

Încoronarea s-a bucurat şi de o mare atenţie vizuală. În colecțiile Muzeului Național al Unirii se află aproape o sută de fotografii făcute în 15 octombrie 1922 la Alba Iulia. În plus, evenimentul a fost imortalizat şi pe peliculă. Filmul cinematografic, în fapt, un Jurnal sonor,  a fost realizat la două decenii de la Încoronare, în 1939, de Oficiul Naţional al Cinematografiei din Bucureşti. Pelicula are o durată de 4 minute si 11 secunde. Primele 60 de secunde sunt acoperite cu imagini filmate la Alba Iulia în ziua Încoronării. 

O ocazie deosebită, încărcată de simbolism, de a vizita Catedrala Încoronării este 15 octombrie, când se împlinesc 95 de ani de Încoronare.

Nicu Neag

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram