Infoschi Șureanu și Arieșeni – 19-25 ianuarie 2018

Publicat în: 
18 ianuarie 2018

A nins și ninge atât de mult, încât este păcat să nu ne bucurăm. Adică, ați ghicit, să schiem. E atât de multă zăpadă, pe pârtiile celor două domenii schiabile ale județului Alba – Șureanu și Arieșeni – încât singurul lucru pe care vi-l recomandăm este să vă luați o zi-două libere și să veniți la schi. Din Alba Iulia, doar două ore și ceva veți face pe drum. Ne vedem sus!

  • Domeniul Schiabil Şureanu

- Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

- Pârtii funcționale: 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4)

- Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

- Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

- Altitudine maximă: 2.010 m

- Tunuri de zăpadă: nu

- Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live

- Nocturnă: nu

- Pârtii pentru sănii: da

- Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

 

Evaluare generală: deși a avut loc, joi, o scurtă întrerupere a funcționării domeniului schiabil, din cauza codului portocaliu emis de către autorități, pârtiile vor fi redeschise de vineri. Ninsorile extrem de încărcate și viscolul din ultimele zile a acoperit Domeniul Schiabil Șureanu cu zăpadă proaspătă, din belșug. Iubitorii de aventuri freeride vor fi, deci, cei mai fericiți. În momentul de față, drumul e accesibil doar mașinilor echipate cu lanțuri. Cert este că, la Șureanu, condițiile de schi se anunță excelente pentru o lungă bucată de timp, având în vedere omătul uriaș. Pentru informații actualizate și webcam live, intrați pe www.schisureanu.ro

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice mașină. Atenție, însă, asfaltul poate fi acoperit cu gheață și zăpadă; circulați cu mare prudență.

Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul este deszăpezit, dar este practicabil doar de către mașinile echipate cu lanțuri. S-au creat șanțuri pe direcția de mers, astfel că este posibil ca mașinile cu gardă joasă să aibă probleme de suspendare la urcare. Lanțurile sunt, așadar, esențiale. Vă recomandăm prudență și răbdare.

Pârtii și instalații de cablu: sunt funcționale 6 pârtii din 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4), deservite de teleschi și de telescaun. Dacă viscolul va fi prea puternic, telescaunul va fi oprit. E posibil să fie deschise și pârtiile S_1 și S_2. Pe pârtii, omătul este din abundență, cu atât mai mult în vastele zone de off-piste, unde stratul depășește, pe alocuri, 1 m. Pârtiile sunt bătătorite zilnic, dar să nu fiți surprinși dacă nu veți vedea, pe pârtii, liniile de ratrack. Ele sunt acoperite cu rapiditate de ninsoarea care cade constant.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 19-25 ianuarie 2018, ninsori puternice și ger. În primele zile – vineri și sâmbătă – va ninge viscolit, urmând ca de Duminică să înceapă gerul. Cât timp va ninge, cerul va fi înnorat iar vizibilitatea va fi redusă pe pârtii. Odată cu zilele de ger, vizibilitatea va crește iar cerul va fi senin, condițiile fiind astfel ideale pentru schi. Temperaturile se vor încadra între -20 și -5 grade Celsius.

Servicii turistice: școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil.

Sfaturi de buzunar:

- nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

- faceți acasă o probă de montare a lanțurilor.

- evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

 

  • Arieşeni (Vârtop)

- Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

- Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

- Lungime totală: 2 km

- Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

- Altitudine maximă: 1.400 m

- Tunuri de zăpadă: da

- Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html

- Nocturnă: da

- Pârtii pentru sănii: da

- Semnal mobil: toate rețelele

 

Evaluare generală: la Arieșeni, putem spune că iarna a început din nou. Zăpada este, acum, ca în sezoanele de odinioară. A nins și va mai ninge, ceea ce ne asigură că pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 sunt, acum, perfecte pentru schi și snowboarding. În plus, vremea se va răci considerabil, fixând în bune condiții zăpada așternută.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii și instalații de cablu: există zăpadă din belșug pe ambele pârtii de la Arieșeni, datorită ninsorilor din ultimele zile. De asemenea, având în vedere că ninge încă, este evident că pârtiile se vor păstra în bune condiții, pe o perioadă îndelungată. Stratul de zăpadă bătătorită depășește 50 cm, ceea ce este mai mult decât suficient. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 19-25 ianuarie 2018, ninsori și ger. Va ninge vineri și sâmbătă, iar de Duminică vremea se va răci puternic, creând, astfel, contextul ideal pentru sporturile de iarnă. Temperaturile se vor încadra între -15 și -3 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii va fi afectată pe parcursul ninsorilor.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

- evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.

- nu consumați alcool înainte de a schia.

Florian-Rareș Tileagă

FOTO: Șureanu / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram