Infoschi Șureanu și Arieșeni - 27 ianuarie-02 februarie 2017

Publicat în: 
27 ianuarie 2017

Vreme bună, pârtii bune, zăpadă bună. Nu exagerăm epitetele - într-adevăr se poate schia bine la Șureanu și Arieșeni și într-adevăr aveți motive să vă petreceți zilele de schi într-una dintre cele două stațiuni. De care, din fericire, vă despart doar două ore și jumătate de mers cu mașina, din Alba Iulia.

 

  • Domeniul Schiabil Şureanu

 

- Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

- Pârtii funcționale: 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4)

- Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

- Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

- Altitudine maximă: 2.010 m

- Tunuri de zăpadă: nu

- Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live

- Nocturnă: nu

- Pârtii pentru sănii: da

- Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

 

Evaluare generală: vremea perfectă pentru schi continuă la Șureanu, unde cele 6 pârtii funcționale își așteaptă turiștii. În plus, drumul de la lacul Oașa este în stare bună (dar, atenție, necesită lanțuri pentru roți), pârtiile sunt bătătorite remarcabil de bine, iar zăpada este, încă, foarte bună de schi pentru perioada 27 ianuarie - 02 februarie. Pentru informații adiționale și webcam-uri live, intrați pe www.schisureanu.ro

Acces: Alba Iulia - Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Alba Iulia: 97 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min (fără popasuri).

 

Starea drumului între Alba Iulia și lacul Oașa (77 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.

 

Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): în prezent este deszăpezit, are refugii, dar există, pe direcția de mers, șanțuri adânci. Atenție la șofat, sunt absolut necesare lanțurile.

 

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: sunt deschise 6 pârtii (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4), iar stratul de zăpadă bătătorită măsoară aproximativ 50 cm. Întrucât nu a mai nins de câteva zile, zăpada nu mai este atât de proaspătă precum era săptămâna trecută. Există, pe anumite vârfuri de pantă, gheață și piatră, din cauza stilului defectuos de coborâre al majorității schiorilor și boarderilor (care coboară exclusiv în derapaj). Nici în zonele de off-piste nu este, momentan, cea mai bună zăpadă (mai mult crustă). Cu toate acestea, în ansamblu, pârtiile se prezintă excelent, cel puțin în prima parte a zilei. Vor funcționa teleschiul „Curmătura” și telescaunul.

 

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania), la Șureanu nu va mai ninge între 27 ianuarie și 02 februarie. Vremea va fi în continuare foarte frumoasă pentru toată perioada, cu cer senin, soare din plin și temperaturi extrem de joase, așadar recomandăm haine groase și ochelarii de soare cu înaltă protecție UV. Temperaturile se vor încadra între -20 și -6 grade Celsius; șanse de viscol sunt slabe. De asemenea, nici vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată.

 

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

 

Sfaturi de buzunar:

- nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

- faceți acasă o probă de montare a lanțurilor.

- evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

 

  • Arieşeni (Vârtop)

 

- Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

- Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

- Lungime totală: 2 km

- Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

- Altitudine maximă: 1.400 m

- Tunuri de zăpadă: da

- Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html

- Nocturnă: da

- Pârtii pentru sănii: da

- Semnal mobil: toate rețelele

 

Evaluare generală: vreme la fel de frumoasă și pârtii la fel de bine pregătite de schi vor fi și la Arieșeni, unde sezonul continuă cu succes pentru perioada 27 ianuarie - 02 februarie.

 

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

 

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

 

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: pe ambele pârtii de la Arieșeni există, acum, zăpadă ideală pentru schi, cu toate că ninsori nu au mai avut loc de câteva zile. Din fericire, însă, stratul de zăpadă continuă să fie suficient atât pentru schi, cât și pentru snowboarding. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.

 

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), vremea continuă să fie geroasă și însorită la Arieșeni, cu temperaturi între -16 și 0 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată.

 

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

 

Sfaturi de buzunar:

- evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.

- nu consumați alcool înainte de a schia.

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram