Întâlnire cu cartea sub „coperțile“ de sticlă ale Muzeului Principia

Publicat în: 
23 februarie 2017

Acțiunea organizată în Muzeul roman Principia din Cetatea Alba Iulia este sinonimă cu repunerea în circulație a 300 de volume donate de cititori generoși. Cărțile ajung în bibliotecile altor cititori care au răspuns provocării de a se întâlni cu o carte „pe nevăzute” .

Evenimentul, gândit ca mijloc de promovare a lecturii în rândul tinerilor, a fost organizat joi, 23 februarie, sub genericul „Blind date cu 300 de cărți”, de către Fundația Comunitară Alba, cu sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Muzeul cu acoperiș în formă de carte

Participanții au avut ocazia să se întâlnească cu alți cititori pasionați din Alba Iulia și să-i cunoască pe tinerii voluntari implicați în organizarea acțiunii. Fiecare carte a fost împachetată în hârtie, așa că „întâlnirea“ a fost cu un volum al cărui nume și autor erau necunoscute. Cu alte cuvinte, cu cartea nevăzută. Fiecare a ales cel puțin un volum, în schimbul unei donații modice.

Ulterior, cititorii și-au găsit un loc confortabil, unde au făcut „cunoștință“ cu cartea aleasă și i-au lecturat primele pagini. Fondurile adunate vor fi folosite pentru susținerea implicării în comunitate a generației tinere, în cadrul programului „YouthBank“, derulat de Fundația Comunitară Alba.

În plus, cei prezenți sub emblematicul acoperiș în formă de carte al Muzeului Principia au avut prilejul să (re)descopere o parte din istoria castrului roman de la Apulum (n.a.denumirea latină  a orașului Alba Iulia, provenit din numele dacic al așezării Apoulon).

Participanții interesați au putut vedea cum arăta Camera  de Tezaur care adăpostea banii Legiunii a XIII-a Gemina, afla cum funcționa instalația de încălzire prin pardoseală-hypocaust, dar și care era viața soldatului roman. Ansamblul valorifică insitu (n.a. la fața locului) o parte din clădirea în care a funcționat comandamentul castrului, „Principia“. Palatul adăpostea în urmă cu aproape 2.000 de ani birourile ofițerilor și finanțele Legiunii a XIII-a Gemina.

Muzeul „Principia“, aflat în subordinea Primăriei Municipiului Alba Iulia, a fost vizitat anul trecut de un număr de 12.829 de persoane.  Este și locul în care au loc tot mai multe evenimente și expoziții temporare.  Merită să-l vizitați. Este deschis de marți-duminică, între orele 10.00-21.00. Costul unui bilet: 10 lei pentru adulți, 5 lei pentru copii.

Imagine de la acțiunea de promovare a lecturii în Muzeul Principia

Nicu Neag

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram