Cealaltă Capitală - Totul despre ea

Acasă / Interferențe. Alba Iulia și Veneția

Interferențe. Alba Iulia și Veneția

Publicat în: 9 iun.. 2017
Autor: Nicu Neag

Ce legătură există între Alba Iulia și celebrul oraș italian Veneția? Dar între monumentul Custozza din Piața Cetății Alba Carolina și tabloul „Bătălia de la Custozza“ ce poartă amprenta unui pictor de la Viena? Toate au un element comun: participarea unui regiment din Alba Iulia la celebra bătălie de la Custozza, din 1866.

Încleștarea a avut loc la 24 iunie 1866, în timpul conflictului militar dintre Italia și Austria pentru posesiunea Veneției. Altfel spus, Regatul Italiei a declarat război Imperiului Austriac, pentru „smulgerea“ Veneției de sub ocupația habsburgilor. Luptele principale s-au dat la Custozza (n.a.lângă orașul Verona). La bătălia câștigată de austrieci a luat parte și Regimentul 50 Infanterie de la Alba Iulia (n.a.regimentul s-a format în 1851), format în mare parte din români şi maghiari, dar comandat de ofiţeri austrieci. Luptele s-au soldat cu 133 de soldați și ofițeri morți, de ambele părți.

Documentare la fața locului

În 1906, se împlineau 40 de ani de la bătălia din nordul Italiei. În memoria celor căzuți în bătălia italiană, ofițerii Regimentului austriac de la Alba Iulia au avut o dublă inițiativă: ridicarea unui monument la Alba Iulia, respectiv realizarea unui tablou care să ilustreze participarea la bătălie a regimentului de la Alba Iulia. Costurile au fost acoperite integral de cei care au inițiat acțiunea.

Comanda pentru tablou a ajuns la Fritz Neumann, un pictor de la Viena specializat pe compoziții istorice și redarea unor momente cheie din timpul luptelor. Tabloul are dimensiunile de 80×40 centimetri și este lucrat în ulei pe pânză. Pictura lăsată de Fritz Neumann ne aduce în față chiar un episod  din atacul dat de militarii regimentului de la Alba Iulia în bătălia de la Custozza.  Pentru realizarea tabloului, pictorul s-a documentat la fața locului. Mai mult, pentru redarea figurilor soldaților s-a folosit de fotografiile găsite în buzunarele oștenilor căzuți pe câmpul de bătălie. Pe fețele militarilor se pot  ciiti dramatismul, teama, încordarea, spaima, durerea. Tabloul este expus la Muzeul Național al Unirii, până la sfârșitul lunii în curs.

 

Monumentul  din Piața Cetății

Tot în 1906 s-a concretizat și inițiativa ridicării în Cetatea Alba Iulia a unei statui în memoria soldaților și ofițerilor căzuți în bătălia de la Custozza. Monumentul este amplasat în zona centrală a Pieței Cetății. Pe trei dintre plăcile comemorative, amplasate la baza monumentului, sunt inscripţionate numele ofiţerilor şi soldaţilor care și-au pierdut viața în bătălia din 1866, în limbile germană, maghiară şi română.

Custozza 1900

Monumentul Custozza la începutul anilor 1900/Sursa imaginii  „Memoria Urbis“, finanțat de Primăria Alba Iulia

Numele celor 10 ofițeri căzuți în bătălie, între care și un român, Gheorghe Pop, sunt trecute pe placa din față. Pe plăcile din stânga și dreapta figurează numele soldaților care și-au pierdut viața în 1866. Numele celor căzuți expun și câte ceva din modul în care era structurată la acea vreme armata imperiului austriac. Ofițerii sunt în majoritate de origine germană, soldații, în schimb, sunt în majoritate români. Pe placa din spatele monumentului se află un text în limba germană, care evocă credința și spiritul de sacrificiu al părinților și care, în traducere, spune: „Fiți devotați și statornici ca părinții voștri!”. Monumentul este împrejmuit cu două rânduri de lanţuri masive, în care sunt intercalate ghiulele de tun. Informația pe care o prezintă monumentul este una specifică începutului de secol XX. Transformarea în eroi, ca și simpla menționare a sacrificiului unor soldați de rând, este un demers modern, de reconsiderare a contribuției celor mulți la mersul istoriei. Monumentul Custozza a fost restaurat recent, odată cu ampla lucrare de punere în valoare a Cetăţii Alba Carolina.

Custozza azi

Monumentul Custozza în zilele noastre

Piața Cetății, locul în care este amplasat monumentul Custozza, a fost și rămâne un spațiu de promenadă și recreere pentru localnici și vizitatori. Este locul din inima Cetății în care își dau întâlnire anual zeci de mii de oameni de toate vârstele, pentru a se bucura de concerte pline de ritm, pentru a face fotografii sau sau pur și simplu pentru socializare.

Foto deschidere articol: Tabloul „Bătălia de la Custozza“ este expus la Muzeul Național al Unirii 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia