Interviu: Garda Cetății, Salvele de tun, Hotelul Medieval, Traseul celor 3 Fortificatii

Publicat în: 
19 iulie 2016

In fiecare saptamana ne vom stradui sa va prezentam Alba Iulia prin ochii altora, fie ei turisti, localnici, iubitori ai artei si culturii sau reprezentanti ai serviciilor de care vă puteți bucura când ne veți vizita. Prin intermediul interviurilor veti putea afla povestile lor de viaţa si detalii despre experientele pe care le puteti avea in cea mai mare cetate din Romania.

In aceasta saptamana va invitam sa aflam povestea ”Ansamblului Arhitectural Hotel Medieval”, asa cum a prezentat-o purtatorul de cuvant al entitatii, Emanuel Dragusin.

Puteți prezenta în câteva cuvinte Ansamblul Arhitectural Hotel Medieval?

Ansamblul Arhitectural Hotel Medieval este o zona din Cetatea Alba Iulia, concesionata de catre o societate comerciala, societate care s-a ocupat de lucrarile de restaurare, reabilitare si punere in valoare desfasurate in cetate. In acest ansamblu arhitectural a avut loc o investitie deosebita in valoare de aproximativ 5 milioane de euro, investitie care continua si in momentul de fata. S-a reusit consevarea și punerea în valoare a Hotelului Medieval – Palatul Manutanței, clădire momument istoric, veche de 300 de ani. Și, de asemenea, reabilitarea a ceea ce înseamna ”Traseul celor 3 fortificații”.

hotel medieval

Acest ansamblu poate fi vizitat?

Bineinteles, în cadrul traseului sunt evidențiate elemente din fiecare dintre cele 3 fortificații: castrul roman (poarta de sud castrul roman, singura, dintre cele 4 porti, care se pastreaza si astazi, fiind restaurata partial); bastionul sasilor, iar celelalte elemente ale cetății de secol XVIII raman spre descoperirea turistilor pentru cand vor perinda prin cetate. De asemenea, in cadrul Traseului celor 3 fortificatii se afla si o parte a Traseului Eroilor Neamului Omenesc, unde vorbim despre celula lui Horea, de pe poarta a III-a  a Cetatii si locul de supliciu amenajat pe Ravelinul, Sfantul Francisc de Paola. Mai mult, se poate vizita Centrul de Echitatie, unde sunt caii de rasa friziana, care fac parte din ceremonialul de schimb al garzii.

Se poate asista gratuit la schimbul de garda?

Sigur ca da, ceremonialul acesta al schimbului de garda este un element special si la care tinem foarte mult. Spectacolul a aparut, aici, la Alba Iulia, in anul 2009, la prima editie a Serbarilor Cetatii. De atunci, vreme de cativa ani, s-a desfasurat fara intrerupere, in fiecare zi, la ora 12. Soldatii, imbracati in uniforma austriaca, ies si fac ceremonialul la Poarta a III – a a Cetatii.

Ideea infiintari unei garzi a venit in felul urmator: toate obiectivele pe care le are cetatea trebuie sa fie puse in valoare, iar garda a reusit sa le aduca viata si culoare. Un monument este mult mai bine pus in valoare atunci cand, dand exemplul portii a III- a, in fata portii gasesti un soldat imbracat in uniforma specifica secolului al XVIII-lea si turistul poate sa se fotografieze cu el sau poate chiar sa ceara relatii soldatului legat de monument, de activitatea pe care o are sau de ceremonialul la care participa. Sa ii vezi pe acesti soldati, sa vezi caii de rasa friziana, care sunt un element special al acestui ceremonial, iar apoi sa vezi salvele de tun este o experienta cu totul si cu totul impresionanta.

Cand se desfasoara ceremonialul salvelor de tun?

Nu stiu ca un astfel de spectacol sa se mai desfasoare in alta parte in tara. In perioada sezonului turistic, vara, exista o colaborare cu administratia locala din Alba Iulia, care si-a oferit sustinerea in activitatea schimbului de garda, in special pentru ceremonialele din weekend, vineri, sambata si duminica, atunci au loc si salvele de tun. Salvele mai pot fi prezente la  evenimente deosebite din cadrul cetatii. Detinem 2 baterii de artilerie, prima dintre ele este situata pe o platforma fixa din cadrul traseului celor 3 fortificatii, iar cealalta este mobila, inca trei tunuri, care pot fi duse fie in Piata Cetatii, fie pe esplanada de langa Obeliscul lui Horea Closca si Crisan. Avem 3 corpuri de garda: infanteristii, cavaleria si, desigur, artileria, fiecare cu specificul uniformei sale.

Pentru doritori, exista posibilitatea de a face echitatie?

Da, cine doreste se poate adresa celor care coordoneaza centrul de echitatie de pe traseul de sud al cetatii. Se pot lua si lectii de echitatie, dar sunt iubitori ai cailor care se bucura doar sa ii observe, sa ii mangaie sau sa ii ingrijeasca. Sunt cai superbi, docili si care se preteaza pentru spectacol.

Ce capacitate de cazare are hotelul Medieval?

Hotelul Medieval este o unitate de cazare cotata la 5 stele si functioneaza in cadrul Palatului Manutantei. Este una dintre primele cladiri pe care le-au construit austriecii atunci cand au derulat constructia cetatii. A fost ridicat intre 1714 – 1716 si avea rol administrativ. Se simte puternic amprenta istoriei pe aceasta cladire, este dotata cu un numar mare de spatii si inedit este faptul ca, atunci cand a fost construita, aceasta cladire a fost legata de Bastionul Sasilor, bastionul Cetatii Medieval, in asa fel incat, din hotel te poti deplasa in camerele de garda din Bastionul Sasilor. Practic, treci dintr-o epoca in alta si ai ocazia sa vizitezi aceste 3 camere de garda: Sala Armelor, Sala Cavalerilor si Camera Capitulara, foarte frumos reamenajate si puse in valoare. Hotelul are in momentul de fata 22 de camere, fiind amenajate in stil clasic, cu mobila din lemn masiv, dar asigura, totodata, si comfortul pe care il cauta un turist la 5 stele.

Exista o taxa pentru ”Traseul celor 3 fortificatii”?

Pentru turistii care sunt cazati in cadrul Hotelului Medieval, vizitarea imprejurimilor este gratuita, ceilalti turisti care doresc sa viziteze ”Traseul Celor 3 Fortificatii” pot opta sa viziteze si camerele de garda in schimbul achitarii unui bilet.

Exista planuri de dezvoltare?

In momentul de fata, derulam o investitie pe aripa de nord a ansamblului arhitectural a hotelului Medieval, unde dorim sa amenajam cateva apartamente si garsoniere.

Mai multe informatii gasiti pe website-ul hotelului www.hotel-medieval.ro, pe pagina de Facebook sau pe cea de Instagram a ansamblului!

Va asteptam cu drag sa vizitati cea mai mare cetate din Romania!

Credite foto: Darius Photography

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram