La povești cu... Olga Delia MATEESCU

Publicat în: 
21 mai 2019

 „Scrisul mi-a schimbat felul de întâlnire cu oamenii

Rareș Tileagă: Scrieți deja de multă vreme. M-am uitat pe lista cărților publicate și am numărat cam 20 de ani de când ați început să publicați. V-a schimbat în vreun fel modul de a juca, faptul că scrieți?
Delia Mateescu: Este o întrebare foarte interesantă. Da, e o legătură. Dar cred că face parte dintr-un întreg. Poate mi-a schimbat felul de întâlnire cu oamenii și ceea ce descopăr pe scenă. Însă, în orice caz, îmi oferă o protecție, o siguranță.

R. T.: O siguranță? O siguranță asupra cuvântului, a replicii sau poate asupra stării?
D. M.: Nu. O siguranță strict personală.

R. T.: Godot este un nume care cântărește greu și care deja are o biografie impresionantă de când l-a impus Beckett în lume. Ce înseamnă doamna/domnul Godot astăzi?
D. M.: Vedeți, este genul acela de așteptare. Așteptarea aia, a „ceva” pe care îl intuiești că ar putea fi sau nu ar putea fi. Asta ar fi Godot în ideea mea. Pe de altă parte, doamna Godot e o replică la Godot, pentru că e, cum să spun, mai concret, mai contemporan.

R. T.: Există umor în ceea ce scrieți? Se râde?
D. M.: Da! Chiar am scris comedii nerușinate. Am luat și premiu pentru una dintre scrierile mele – Canapeaua. Este o comedie care încă nu s-a montat; au vrut câteva teatru, dar nu s-a întâmplat încă nimic. Însă există interes pentru ea. Are umor, s-a râs la lectură!

R. T.: Din ce iese umorul?
D. M.: E, nu poți să știi din ce iese umorul. Depinde de personaje, depinde de situație, depinde de actori, depinde de foarte multe lucruri și, desigur, depinde de buna ta dispoziție. Umorul tandru este foarte plăcut, dacă izbutești să îl posezi ca actor sau scriitor. Dar mai e și umorul ăla rău, umorul tăios – există, râzi, dar e acel umor care te taie, te sfâșie.

R. T.: Ce se află pe țeavă, dramaturgic vorbind?
D. M.: Nu știu, cred că proză. Am două piese terminate, scrise de curând, care nu au văzut nici lumina tiparului, nici un alt fel de lumină, decât cea a prietenilor. Și s-ar putea să fie ceva proză. La proză, de pildă, eu am văzut că forma se alege de la sine, din scriitură; poate fi roman, poate fi nuvelă. Ea se închide la un moment dat și nu mai pot eu să acționez asupra ei.

Olga Delia Mateescu este actriță de teatru și film. Este, însă, în același timp scriitoare, publicând proză și dramaturgie încă din anii ‘90. La Alba Iulia, a prezentat cel mai recent volum al său, Doamna Godot, piesă de teatru.

Interviu de Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram