Lacurile din Lumea Nouă

Publicat în: 
29 iulie 2015

Lacurile din Lumea Noua erau locul unde localnicii se distrau in urma cu 100 de ani.

Laura Stanciu de la Universitatea ’’1 Decembrie 1918’’ se ocupa de un proiect interesant, care are ca scop principal recuperarea si punerea in valoare a unor imagini cu o vechime de peste un secol, infatisand diverse locuri sau oameni din Alba Iulia. Unul dintre artistii care au imortalizat astfel de peisaje este Arthur Bach. Atat la inceputul secolului XX, cat si in perioada interbelica, fotograful a realizat mai multe poze in Alba Iulia. Insa ce este atat de interesant la aceste fotografii este faptul ca, prin intermediul lor, putem vizualiza locurile in care cetatenii din Alba Iulia din perioada interbelica isi petreceau timpul liber.

Toate marile orase aveau, in acea perioada, diferite spatii amenajate pentru iesiri si distractie. Alba Iulia nu era o exceptie in aceasta privinta. Astfel, lacurile de agrement din Lumea Noua, dar si padurea din apropiere erau zonele in care locuitorii din Alba Iulia isi petreceau timpul liber.

Pe langa parcul amenajat in jurul lacurilor, in imaginile surprinde de catre Arthur Bach mai se pot observa si o gradina de vara cu terasa, unde se tineau petreceri vara, o punte care ducea in mijlocul lacului, un debarcader si un helesteu cu pesti. Dupa insemnarile vremii, tot aici exista un teren de tenis, dar si o pastravarie.

Initial, se spune ca acest loc a vrut sa serveasca ca resedinta de vara a episcopului catolic de Alba Iulia. In apropiere, se afla si o pasune mlastinoasa, ce era folosita drept teren de vanatoare, dar si o padure in care aristocratii vremii isi petreceau timpul liber. De mentionat este faptul ca in aceasta zona mlastinoasa a fost amenajat, in timpul Marelui Razboi, un sanatoriu pentru soldatii raniti sau invalizi, la solicitarea Ministrului de Interne din Ungaria la acea perioada. Dupa aceea, in perioada interbelica, spatiul s-a transformat intr-unul recreativ.

Insa, odata cu perioada comunista, locul a fost neglijat si s-a degradat. Incepand cu 1965, in spatiul care servea nu demult ca loc de petrecere al timpului liber, s-au construit ferma de animale si gospodaria agricola a Episcopiei Romano-Catolice, care functioneaza si astazi. In consecinta, in prezent, locul nu mai este unul public, desi doua din cele trei lacuri inca exista in acea zona.

Mai multe informatii despre zonele in care albaiulienii se distrau acum mai bine de 100 de ani puteti citi aici.

Sursa foto: istorie-apulum.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram