Dacă aveți în plan să vizitați Alba Iulia în luna mai, merită să luați în calcul și câteva dintre sugestiile noastre. Pe lista scurtă sunt evenimente culturale, sportive, culinare, dar si o plimbare prin Parcul Dendrologic, pentru a surprinde „revolta“ culorilor de primăvară-vară.
Dacă plănuiți să ajungeți în prima zi din luna mai la Alba Iulia, vizita se va suprapune cu ultima zi a Festivalului Roman Apulum, evenimentul care deschide sezonul turistic în Alba Iulia. La miezul zilei, puteți asista, spre exemplu, la o demonstrație de gastronomie antică, în zona Porții a IV-a Cetății.
Programul îl găsiți aici
Tot de 1 mai, începând cu ora 13.00, din Piața Cetății se vor auzi veritabile „turniruri” muzicale, oferite de Fanfara „Augustin Bena” a județului Alba. Altfel spus, începutul noului sezon turistic pregătește ceremonios Cetatea să preia și să ofere cel mai meticulos, riguros și bine coordonat grup muzical: fanfara. Ulterior, maestrul Coriolan Honcaș, alături de instrumentisti în uniformă militară, vor avea punct fix de „gardă muzicală” tot în Piața Cetății, în fiecare duminică, la ora 13.00.
Continuăm cu o recomandare „delicioasă“! Este „Alba Carolina FOOD FEST“, eveniment aflat la ediția a II-a, care duce street food-ul la un alt nivel. Creat pentru bucuria sufletului, spiritului și…a stomacului, evenimentul va aduna în cea mai mare Cetate din România zeci de vendori stradali din toată țara, cu autobuze, rulote, căruțe, truckuri, standuri, biciclete, etc, pregătiți cu o varietate largă de bunătăți pentru gurmanzi și nu numai.
Perioada de desfășurare: 11-14 mai
Locul: Latura de Vest a Cetății Alba Carolina.
Mai este luna în care adună în Cetatea Alba Carolina rideri de skate, role, bmx sau trotinetă, care ne vor demonstra cât de sus pot sări din bank, la „Bastion Session“.
Perioada de desfășurare: 12-14 mai
Locul: Bastion Skate Park, Alba Iulia, Aleea Sfântul Capistrano, nr. 1
Foto: Robert Solymosi
Vreți să vă „întâlniți“ cu Horea, Mihai Viteazul, Avram Iancu, Regele Ferdinand și Regina Maria? Dacă da, trebuie să știți că ei vor fi „eroii“ evenimentului „Noaptea Muzeelor“, organizat în Alba Iulia. Personajele istorice sunt interpretate de angajați ai Muzeului Național al Unirii și voluntari. Muzeul Național al Unirii a dat, din 2010, evenimentului „Noaptea Muzeelor“ un concept special „Noaptea în care istoria prinde viaţă“, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a oraşului Alba Iulia, dar și a județului.
Perioada de desfășurare:20 mai
Locul : Muzeul Național al Unirii, Sala Unirii și Muzeul roman „Principia“.
Tot în mai, vor ajunge la Alba Iulia doi artiști de top, Ion Bogdan Ștefănescu și Horia Mihail, în cadrul turneului național „Flautul Fermecat“. Dacă veți participa pentru prima oară la o astfel de demonstrație de magie instrumentală, cu siguranță seara pe care o veți petrece la Alba Iulia alături de cele cinci flaute fermecate, de Ion Bogdan Ștefănescu și Horia Mihail, va rămâne un reper între momentele de emoție artistică pe care le-au trăit vreodată.
Perioada de desfășurare: 22 mai
Locul: Casa de Cultură a Sindicatelor
Sunteți pasionați de airsoft? Atunci trebuie să participați la „Adventure Airsoft Contest”, organizat între zidurile celei mai mari Cetăți din România. Este evenimentul în care sunt la loc de „cinste“ adrenalina, acțiunea și suspansul.
Perioada de desfășurare: 27 mai
Locul: Cetatea Alba Carolina.
Dacă ajungeți vinerea la Alba Iulia, trebuie să știți că puteți asista și la spectacole de reconstituire istorică, puse în scenă de trupele de reenactment ale Muzeului Național al Unirii: Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Namesis.
Perioada de desfășurare: vinerea, de la ora 19.00
Locul: Poarta IV-a a Cetății
Sfârșitul lunii mai coincide cu o paradă neconvențională a baloanelor de săpun-„Global Bubble Parade Alba Iulia“. Prin participarea la eveniment promovați diversitatea și interacțiunea pozitivă în cadrul comunităților.
Perioada de desfășurare: 28 mai
Locul: Punctul de pornire-zona cinematografului Dacia
Vă recomandăm și Parcul Dendrologic, o minune peisagistica a Transilvaniei, aflat la câțiva kilometri de oraș. Este locul in care veti descoperi un „ecran“ al culorilor frumoase, unde puteti admira „revolta“ culorilor de primăvară-vară. Este singurul parc din Romania amenajat într-o padure. Detalii găsiți aici.
Imagine deschidere articol: Personajele istorice/Foto: Ania Ciolacu