Dacă vreți să-i cunoașteți pe moți altfel decât în tablouri, în cărțile de istorie, la strânsul fânului, la festivaluri de folclor sau la un pahar de vorbă, vizitați expoziţia etnografică din Vadu Moţilor. O veți găsi la șosea, în centrul satului, pe partea dreaptă cum mergeți spre Albac.
E un soi de muzeu, găzduit într-o veche casă din sat, unde două încăperi largi cuprind, prin obiectele expuse, viaţa de zi cu zi a moţilor. Toate obiectele au fost donate de către localnici, ceea ce certifică autenticul şi, fireşte, valoarea acestei colecţii permanente, deschisă în decembrie 2006. Cât despre turişti, expoziţia primeşte an de an tot mai mulţi vizitatori români şi străini, între care se numără mai ales fii satului, stabiliţi în alte zone ale ţării.
Prima parte a colecţiei reconstituie un interior de casă ţărănească, care cuprinde, în primul rând, obiecte folosite în bucătărie: blide de lemn, doniţe, lespede, căni de lemn, lopitău pentru mămăligă, corfe, hurdoi, blide de lapt, strecură de pământ, ujog, scocul („maşina de tocat carne” a moţului). Obiecte folosite pentru odihnă (dormitor): priciş (pat), canapei (pat), pat cu tras, luică (leagăn). Alte obiecte din interiorul casei moţeşti: podişor, credenţ, ladă de zestre, culme cu haine, lacră pentru haine, lepedeu (cearşaf), cergi, covoare, preşuri, colinzi pentru piţărăi.
A doua încăpere a expoziţiei, mult mai mare şi consistentă decât prima, conţine obiecte şi unelte întrebuinţate de meşterii moţi. Unelte folosite la văsărit (pentru ciubere şi doniţe): mehei, joagăr (custură pentru tăiat scânduri), mezdreală. Unelte folosite în agricultură: plug cu corman din lemn, roţi din lemn de diferite mărimi, furcă, greblă, coasă, tioc cu cute, tarniţă (şa), sucitori pentru ştreanguri, ciur, tânjală, îmblăciu. Unelte folosite de moaţe pentru confecţionarea îmbrăcămintei şi ţesăturilor: urzoi, război de ţesut, surcală, răştiu, vârtelniţe, ţevi, hăsăluşi, pieptănuşi, meliţe, câlţi, fuior, vâltoare, dube, furcă de tors, fuse de tors. Unelte folosite la cuptor pentru prepararea pâinii: covată, troc, lopată, ujog. Unelte folosite în gospodărie: ulcior, lămpaşuri, ciur, sucitor, ceaun, oale, doniţe, ghioabe pentru groştior, litră, tegăriţă, ciubăr cu rude, pontier (sfert de litră).
Iată cum, intrând în contact cu detaliile expoziției, veți afla lucruri esenţiale despre moţi, mai bine și mai simplu decât din orice manual de etnografie. Obiectele sunt acolo, le veți simţi parfumul vechimii, le veți vedea fisurile şi, mai ales, urmele mâinilor care le-au lucrat.
Acces la expoziția etnografică din Vadu Moților
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74) – Vadu Moților (DN 75)
Distanță de la Alba Iulia la Vadu Moților: 90 km
Durată: aproximativ 1 oră 40 minute, fără popasuri
Adresă: str. Principală, nr. 3 (la căminul cultural). Pentru a o vizita, luați legătura cu Lucica Toader
Florian-Rareș Tileagă
FOTO: Război de țesut în Vadu Moților / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă