Mediafax scrie despre frumusetea orasului Alba Iulia

Publicat în: 
24 decembrie 2014

Agentia de presa Mediafax a publicat un articol despre orasul Alba Iulia cu care ne putem mandri. Orasul nostru este numit "unul dintre cele mai frumoase si mai interesante orase din Romania" si "un adevarat centru spiritual si cultural al romanilor de pretutindeni".

Articolul de pe Mediafax incepe cu o prezentare generala a istoriei orasului pe care o numesc elegant "zbuciumata, martirica si glorioasa" pornind de la primele triburi ale dacilor si pana la Mica Unire si Marea Unire, dar prezinta si aspectele mult mai profunde si mai putin vizibile la prima vedere ce se ascund adanc sub straturi de istorie, cultura si simbolistica.

Alba Iulia este prezentata in detaliu, urmarindu-se cronologic istoria sa milenara ce pare adesea sa se piarda in negura timpului pentru ca aceasta asezare a dacilor apuli nu a fost prima de pe aceste taramuri, cele mai vechi descoperiri arheologice datand din urma cu 5000 ani.

Se vorbeste si despre cucerirea Romana, despre Apulum considerat centrul Daciei Felix, despre rolul de centru comercial si cultural si mentinerea garnizoanei intre secolele IV si VI. Se vorbeste apoi despre lupta cu popoarele migratoare, despre garnizoana romaneasca si cetatea de piatra de culoare alba de pe platou ce a dat numele de Balgrad orasului - Cetatea Alba, in slavona. Istoria orasului Alba Iulia prezentata de Mediafax mentioneaza si o denumire maghiara (Fehervar) si germana (Weissenburg) ale orasului, prima mentionare documentara sub numele de Alba Iulia in 1097 si statutul de resedinta de comitat atins doar un secol mai tarziu.

Articolul dedica un subtitlu Marii Uniri si calitatii orasului Alba Iulia de centru istoric si cultural, vorbind mai pe larg despre istoria ceva mai recenta fara a exclude perioada lui Mihai Viteazu si Mica Unire sau Revolutia de la 1848.

Despre 1 decembrie 1918 autorul articolul scrie extrem de inspirat, creionand un tablou viu al momentului:

"Insa marele moment de glorie al Albei urma sa se petreaca pe data de 1 decembrie 1918, cand zeci de mii de romani soseau aici pentru a definitiva pe vezi actul inceput cu 300 de ani in urma in acelasi loc de catre Mihai Viteazul."

Articolul se incheie cu o insiruire a numeroaselor obiecte turistice din municipiu, de la Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail la Catedrala Reintregirii Neamului, cetatea veche, Palatul Princiar si cetatea fortificata de tip vauban recent restaurata ce reprezinta simbolul orasului - Alba Carolina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram