Muzeul „Principia“, recunoscut la nivel național. Merită să-l vizitați!

Publicat în: 
12 decembrie 2016

Pentru turistii care vor sa descopere zestrea romana de exceptie a orasului Alba Iulia, nu exista o idee mai buna decat aceea de a vizita Muzeul „Principia“. Spatiul expozitional din Piata Cetatii a primit recent acreditarea din partea comisiei nationale de specialitate.

Avizul prealabil emis de Comisia Nationala a Muzeelor si Colectiilor, din subordinea Ministerului Culturii, atesta recunoasterea la nivel national a Muzeului „Principia“. Altfel spus, în spatiul expozitional din Piata Cetatii au loc activitati specifice îndeplinirii functiilor principale ale unui muzeu.

Urmele Palatului „Principia“

Ansamblul valorifica insitu (n.a. la fata locului) o parte din cladirea în care a functionat comandamentul castrului, „Principia“. Palatul adapostea birourile ofiterilor si finantele Legiunii a XIII-a Gemina, care a stationat la Apulum (denumirea latina  a orasului Alba Iulia, provenit din numele dacic al asezarii Apoulon).

Este locul în care puteti afla istoria castrului roman de la Apulum. Puteti vedea cum arata Camera  de Tezaur, care adapostea banii Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum.  În urma cu aproape 2 milenii, încaperea era pazita de soldati si doar doua persoane aveau acces în interiorul ei. Vizitatorii pot vedea si o instalatie de încalzire prin pardoseala-hypocaust. Sistemul a fost strapuns, în timp, de o fantana medievala. Este o marturie a interventiilor survenite în cei 2.000 de ani de evolutie istorica a orasului Alba Iulia.

principia-1

Principia interior/ Sursa fotografiilor: Facebook/Ania Ciolacu

Cum era viata soldatului roman? Puteti afla tot aici. Mai mult, puteti îmbraca echipamentul sau complex, ce a fost reconstituit.

Realitatile unei lumi demult apuse sunt reconstituite în anticul Apulum cu ajutorul trupelor de re-enactori daci si romani ale Muzeului National al Unirii, care folosindu-se de informatii stiintifice verificate reusesc sa reînvie viata de pe vremea lui Decebal si Traian. Demonstratiile trupelor de re-enachment au loc vinerea, de la ora 18.00  în zona Portii a IV-a Cetatii  (pe parcursul sezonului turistic).

garda-romana

Muzeul „Principia“, aflat in subordinea Primariei Municipiului Alba Iulia, este si locul in care au loc tot mai multe evenimente si expozitii temporare.

Merita sa-l vizitati. Este deschis de marti-duminica, intre orele 10.00-21.00. Costul unui bilet: 10 lei pentru adulti, 5 lei pentru copii.

In apropiere sunt Muzeul National al Unirii si Sala Unirii.  Ambele adapostesc artefacte fascinante. Sugestia noastra este sa va alocati cel putin o ora.

Ruta culturala europeana

Urmele castrului roman de la Apulum figureaza pe „Ruta culturala europeana a imparatilor romani si a vinului de-a lungul Dunarii“. In baza rezultatelor cercetarilor de pana acum, au  fost reconstituite la Alba Iulia: poarta de sud a castrului; drumul roman ce lega portile principale ale castrului, plasate pe laturile de sud si de nord ale constructiei de forma patrulatera; si cladirea in care a functionat comandamentul castrului, „Principia“.

Foto deschidere: Muzeul „Principia“- interior

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram