Cealaltă Capitală - Totul despre ea

Acasă / Muzeul Principia

Muzeul Principia

Publicat în: 22 feb.. 2016
Autor: Municipiul Alba Iulia

Aflat in inima cetatii, langa Sala Unirii si Universitatea „1 Decembrie 1918”, Muzeul Principia este, practic, o excelenta valorificare a castrului roman Apulum, descoperit in locul unde este, azi, cladirea muzeului. Astfel, muzeul detine o parte din fosta cladire a castrului, oferind turistilor atat un fragment al locului unde erau depozitate finantele legiunii, precum si birourile ofiterilor. In plus, veti observa aici o instalatie romana de incalzire, numita hipocaust. Toate elementele incluse in muzeu sunt originale.

Totodata, muzeul contine cateva machete exceptionale, care reconstituie tabere militare romane si scene de lupta din acea epoca. Sufletul acestor machete este istoricul Dan Anghel, celebru in lumea machetistilor, care le-a gandit si care le-a lucrat timp de ani de zile. Unele piese expuse reprezinta segmente din poarta castrului, tabara civila care s-a dezvoltat in perioada secolului al II-lea si un castru temporar, construit din lemn, in care se statea doar pe timp de mars.

O alta macheta, fascinanta ca dinamism, reprezinta o ambuscada din Muntii Orastiei, in care cazuse in capcana un mic detasament al unei Legiuni Romane. Cat despre exteriorul muzeului, in asa-zisa curte a cladirii exista un lapidarium, unde sunt expuse cateva dintre monumentele de piatra, descoperite de-a lungul timpului la Apulum.

Muzeul Principia este, practic, inca unul dintre monumentele care definesc cetatea Alba Iuliei, cu toate ca structura sa ultra-moderna, din sticla si otel, pare sa contrasteze strident cu restul cetatii. La o privire mai atenta, insa, veti observa ca muzeul, prin aspectul sau indraznet, scoate in evidenta mult mai pregnant vechimea antica a exponatelor. Le pune in valoare intr-un mod mai eficient, altfel spus, facand separatie intre ce este nou si ce este vechi. Este o solutie modernista, uzitata peste tot in lume, in spatiile istorice, iar la Alba Iulia putem spune ca are succesul scontat.

Credite foto: Florin Rares Tileaga

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia