Agenda ta în Alba Iulia

Acasă / O „întâlnire“ cu zece personalități ale Unirii din 1918

O „întâlnire“ cu zece personalități ale Unirii din 1918

Publicat în: 23 nov.. 2017
Autor: Nicu Neag

Localnicii, dar și turiștii care ajung în Alba Iulia au ocazia să afle cum s-au derulat secvențe importante ale evenimentelor petrecute aici, în 1918,  chiar de la personalitățile cheie implicate în actul Unirii Transilvaniei cu România.

Totul este posibil printr-un proiect de reconstituire  istorică al Muzeului Național al Unirii, prin care au fost aduse la „viață“ zece personalități implicate în organizarea evenimentului din 1 Dcembrie 1918 de la Alba Iulia, ce a avut ca finalitate Unirea Transilvaniei cu România.

Zece personaje istorice

Vorbim de: Vasile Goldiș, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Miron Cristea, Gheorghe Pop de Băsești, Alexandru Vaida Voievod, Iosif Jumanca, Aurel Lazăr, Elena Pop Samoilă Mârza, cel care ne-a lăsat singurele fotografii realizate la 1  Decembrie 1918 la Alba Iulia. Sunt personalități cheie implicate în organizarea Marii Adunări Naționale, dar și în derularea altor evenimente care au pregătit Unirea.

Vasile Goldiș, cel care a redactat Actul Unirii și l-a citit în ședința Adunării Naționale din actuala Sală a Unirii, în 1 Decembrie 1918, este întruchipat de istoricul Tudor Roșu, de la Muzeul Național al Unirii. Tot la Muzeu se păstrează și manuscrisul cuvântării lui Goldiș.

Într-una dintre fotografiile realizate la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918 îl vedem pe Iuliu Hossu, episcop  greco-catolic de Gherla la acea vreme, citind hotărărea de Unire a Transilvaniei cu România  în fața celor peste 100.000 de români. Episcopul este întruchipat în zilele noastre de istoricul Liviu Zgârciu.

Muzeograful Rareș Diodiu duce mai departe faima lui Samoilă Mârza, cel care și-a câștigat, pe bună dreptate, renumele de „fotograful Unirii“. Reenatorul este „dotat“ și cu un aparat de fotografiat de epocă funcțional, asemănător cu cel cu care s-a imortalizat Unirea. Cele cinci fotografii document ale momentului 1 Decembrie 1918, dar și aparatul cu care le-a realizat Samoilă Mârza se păstrează la Alba Iulia în Sala Unirii.

Reenactorul care-l întruchipează pe Samoilă Mârza

În alegerea celor zece personaje au cântărit și piesele de patrimoniu care amintesc de momentul 1918. În cazul lui Aurel Lazăr, spre exemplu, s-a ținut cont de biroul pe care a fost scrisă Proclamația de autodeterminare a românilor din Transilvania, la 12 octombrie 1918, care se păstrează  în Sala Unirii.

Elena Pop, sora lui Iuliu Maniu, ca reprezentantă a femeilor la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, este întruchipată de Ioana Rustoiu, muzeograf la Muzeul Național al Unirii.

Localnicii, dar și turiștii, se pot „întâlni“ cu cele zece personaje istorice la Alba Iulia de Ziua Națională.

În plus, atmosfera încărcată a zilelor care au precedat Unirea, dar și bucuria zilei de 1 Decembrie 1918, este reconstituiă și de Garda Nașională de la Alba Iulia, cunoscută și ca Legiunea de la Alba Iulia (n.a. cu trimitere la Legiunea a XIII-a Gemina care a staționat în anticul Apulum). Trupa a fost înființată în urmă cu un an, tot printr-un proiect al Muzeului Național al Unirii.

 

În oraș activează, în sezonul turistic, alte două trupe de reenactment: Garda Cetății și Garda Apulum. Prima are un corp de artilerie, unul de infanterie și un altul de cavalerie, iar cea de-a doua redă atmosfera lumii antice, cu legionari romani, războinici daci, gladiatori și dansatoare.

Foto: Ionuț Văidean

Nicu Neag

Un comentariu:
    • Programul zilei de 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia - Viziteaza Alba Iulia

      […] Și cu Samoilă Mârza vă puteți da o „întâlnire“ la Alba  Iulia. Este întruchipat de muzeograful Rareș Diodiu de la Muzeul Național al Unirii. Reenactorul este „dotat“ și cu un aparat de fotografiat de epocă funcțional, asemănător celui cu care s-a imortalizat Unirea. Totul este posibil printr-un proiect de reconstituire  istorică al Muzeului Național al Unirii, prin care au fost aduse la „viață“ zece personalități implicate în organizarea evenimentului din 1 Dcembrie 1918 de la Alba Iuli… […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia