Titlul şi medalia Ordinului Artelor şi Literelor în grad de Cavaler (Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres) acordate la Alba Iulia cercetătoarei Doina Hendre Biro atestă eforturile depuse pentru promovarea limbii și a culturii franceze, dar și punțile culturale pe care le-a creat între România și Franța.
Distincția a fost acordată de Excelența Sa, Doamna Michèle Ramis, Ambasador al Franței în România, în cadrul unei ceremonii organizate vineri, 11 mai, în Sala Senatului Universității „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, moderată de Domnul Xavier Leroux, Directorul Centrului Cultural Francez din Cluj-Napoca. Din partea Franței a participat și Domnul Jean-Michel Leniaud, distins profesor la Ecole Pratique des Hautes Etudes, Ecole Nationale des Chartes și Ecole du Louvre din Paris.
Au onorat evenimentul, nu doar zecile de invitați din rândul colaboratorilor și colegilor, ci și oficialități locale precum Domnii Daniel Breaz, Rectorul UAB, Mircea Hava, primarul, respectiv Gabriel Pleșa, vice-primarul municipiului Alba Iulia și Dumitru Fulea, vice-președintele Consiliului Județean Alba.
Ambasadoare a limbii și culturii franceze
Michèle Ramis a apreciat că Doina Hendre Biro are un parcurs academic strâns legat de învăţământul francez şi că și-a pus cariera profesională în slujba patrimoniului.
„Pentru noi, sunteţi o ambasadoare a limbii franceze şi o ambasadoare a viziunii noastre asupra culturii", a afirmat Michèle Ramis, în cuvântul care a precedat acordarea medaliei. Decorația primită de Doina Hendre Biro a fost apreciată de Domnia Sa drept „unul din cele mai frumoase şi mai nobile titluri care se pot decerna şi care, de asemenea, se acordă destul de rar“.
Michèle Ramis a mărturisit că are o slăbiciune în a decora femei, „…pentru a compensa, oarecum, deficitul din deceniile trecute şi din secolele trecute privind recunoaşterea femeilor şi a meritelor şi competenţelor lor".( n.a. după o statistică din 2007, 19,4% dintre deținătorii Ordinului în grad de Cavaler sunt sau au fost conservatori și directori de muzee, arhive și biblioteci, iar din totalul general al deținătorilor, doar 15,4% sunt femei.)
Excelența Sa a împărtășit celor prezenți argumentația de fond care a stat la baza acordării ordinului și decorației de către Ministerul Culturii și a Comunicației din Franța.
„Suntem foarte impresionaţi de traseul dumneavoastră profesional, pentru că este unul foarte coerent, în direcţia prezervării patrimoniului cultural, în domeniul bibliotecilor, al cărţii şi, de asemenea, în domeniul relaţiilor franco-române. În fiecare etapă a vieţii dumneavoastră se poate vedea, se poate observa relaţia dumneavoastră cu Franţa. Aţi studiat în România, dar aţi studiat şi în Franţa".
După primirea titlului și a medaliei Ordinului Artelor şi Literelor în grad de Cavaler (Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres), a urmat discursul de răspuns al Doinei Hendre Biro, care a apreciat că ordinul face cinste, în primul rând României, în anul Centenarului Marii Uniri, în al doilea rând, Alba Iulia, oraşul simbol, pe care l-a adoptat şi care a adoptat-o de peste 40 de ani și nu în ultimul rând, instituţiile în care s-a format şi în care a fost activă în toți acești ani.
Distincție dedicată fondatorului Bibliotecii Batthyaneum
După ce a adresat mulțumiri celor care au îndrumat-o și susținut-o atât în România cât și în Franța și după ce a evocat într-o manieră poetică respectul pentru limba frumoasă și pentru marea cultură, pe care le cultivă cu admirație, vizibil emoționată, Doina Hendre Biro a mărturisit în fața distinșilor oaspeți și a invitaților cui dedică distincţia primită: chiar contelui Ignác Batthyány, episcop al Transilvaniei între 1780-1798, istoric, savant și mecena, care fonda în urmă cu exact 220 de ani Batthyaneum-ul, cel mai vechi așezământ de știință și cultură de pe teritoriul actual al României. Institutul său adăpostește de atunci bătrânul observator astronomic, impresionanta bibliotecă cu carte veche, occidentală și românească, importantele arhive istorice și valoroasele colecții arheologice și muzeale.
„Ignác Batthyány, omul care a tradus din franceză pentru a promova învăţământul, a-l moderniza, ne-a lăsat un patrimoniu foarte greu de dus şi o responsabilitate deosebită. Dacă nu era această bibliotecă(n.a Batthyaneum) ale cărei valori să le pot promova, Doamna Ambasador nu era la Alba Iulia şi, nici într-un caz, eu nu primeam, acum, această medalie".
Doina Hendre Biro, Doctor al Universității Paris IV Sorbonne, este primul om de cultură din Alba Iulia și din județul Alba care a primit Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler a statului francez. Din CV-ul impresionant al deținătorului distincției reținem și instituțiile în slujba cărora și-a dedicat cariera: Muzeul Național al Unirii, Liceul de Artă Regina Maria, iar în ultimii zece ani Biblioteca Batthyaneum, filială a Bibliotecii Naționale a României. De peste un an, lucrează și la Primăria Municipiului Alba Iulia ca și consultant pe aspecte culturale și științifice.
Despre Ordin
Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres are la bază vechiul Ordin Saint Michel, fondat în 1469, destinat aristocrației. A devenit totuși, treptat, până în anul 1830, când a fost temporar suspendat, un ordin de merit civil. Prin Decretul din 2 mai 1957 a fost reintrodus sub actuala titulatură cu cele trei grade, de Cavaler, Ofițer și Comandor. Nominalizarea candidaților se face pe baza unor propuneri, completate cu numeroase justificative, preluate și analizate de un Consiliu Permanent al Ordinului,care selectează apoi transmite ministrului o listă, din care acesta selectează personalitățile pentru care emite ordin ministerial de decernare.
Enumerăm exhaustiv doar câțiva dintre deținătorii distincției în secolul trecut, scriitorul Marcel Pagnol, pictorii Georges Braques, Georges Rouault, Marc Chagall, arhitectul Le Corbusier, actorul Jean Paul Belmondo, iar mai recent, profesorul Jean-Michel Leniaud, oaspetele prezent la ceremonie și da, compozitorul, violonistul și șeful de orchestră,născut la București, Vladimir Cosma. Aceștia din urmă dețin cel mai înalt grad, de Comandor.
În prezent, Ordinul, care se acordă drept recompensă personalităţilor culturale distinse în domeniul artelor sau literaturii sau au adus importante contribuţii la difuzarea limbii şi culturii franceze în Franţa şi în lume, deși este o decoraţie a statului francez, se acordă în proporție de ¼ și în afara hexagonului.
Printre personalităţile din România care au primit Ordin de Cavaler se pot cita: Neagu Giuvara (+), Silviu Purcarete, Irina Mavrodin, Ioana Celibidache, Maia Morgenstern, Gabriela Adameșteanu, Dinu Săraru, Mircea Cărtărescu, Ion Caramitru, Andrei Pippidi, Gabriel Liiceanu, Miki Braniște.
Ordinul francez a fost comparat cu Ordinul românesc Meritul Cultural, fondat în 1931 prin Decretul Regal nr. 2680, care pe lângă primele trei grade, de Cavaler, de Ofițer și de Comandor, are în plus și gradul de Mare Ofițer.
Foto: Florin Duțulescu