„Orga” de piatră a Apusenilor

Publicat în: 
10 mai 2018

Se întâmplă, uneori, că ajungi în locuri cum doar visele le pot plăsmui. Locuri rupte parcă din picturi romantice, care au atâta farmec, încât abia dacă le poţi descrie. Cam așa e Detunata Goală, din Apuseni, rezervație sub forma unei imense orgi de piatră. Un loc fenomenal, frumos, complet ca aventură montană, vizitat de personalități ca Franz Iosif, compozitorul Belá Bártok, dar şi de Octavian Goga, Timotei Cipariu, George Bariţiu. Un loc care a inspirat, de-a lungul istoriei, pictori și gravori.

Pe vârful Detunatei Goale / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Una-alta despre rezervație

 

Declarată rezervație încă din 1936, Detunata Goală oferă probabil cele mai atrăgătoare peisaje din Carpați, datorită aspectului său cu totul neobișnuit. Se înalță până la 1.258 m și, conform studiilor, reprezintă iviri de bazalte, sub forma unor măguri vulcanice. Are la bază păduri de conifere și o surpafață gigantică de bazalte prăbușite, de-a dreptul impresionantă. Și, cum îi spune numele, este golaşă, ceea ce îi sporeşte monumentalitatea. Plus de asta, peretele vestic e constituit din stive de coloane cenuşiu-negricioase de bazalt, formând, parcă, o splendidă și gigantică orgă de biserică.

„Orga” / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Cât despre vârful Detunatei... „Șoc” e, poate, prea puțin ca să exprime starea de ajungere sus, deasupra celor mai înalte pietre ale vârfului, dincolo de care pare să fie doar cerul. Jos prăpastie, sus nori, în spate brazi, în față panorame... Fără nici o exagerare, veți vedea cum peisajele vi se întind la picioare, ca o machetă uriașă, făcându-vă să vă simțiți, fie și pentru o clipă, stâpânul lor. Ceea ce, nu-i așa, merită toată osteneala de urcare.

Vârful Detunatei Goale / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

O călătorie pe gustul oricărui turist

 

Farmecul ascuns al Detunatei Goale, însă, ține de faptul că surprizele plăcute ale călătoriei încep cu mult înainte să ajungeți în vârf. Adică din pădure. Pe lângă faptul că poteca e teribil de pitorească, cu trepte naturale din rădăcini de brad și cu cetini care coboară, uneori, până la nivelul ochilor, pădurea ascunde un secret știut de puțini. Foarte aproape de poalele Detunatei, cât ești încă între brazi, poți observa un ghețar cu fenomen invers. E vorba despre un pârâu care, paradoxal, îngheață în aprilie, rămânând astfel până la terminarea sezonului cald.

Prin pădure, în drum spre Detunata Goală / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Cât despre cealaltă rezervație – Detunata Flocoasă –, vecină cu Detunata Goală, din păcate n-am reușit s-o „cucerim”. Timpul era mult prea scurt iar distanța, mare, Detunata Flocoasă fiind mult mai izolată, ba chiar mai înaltă (1.265 m) decât „surata” sa.  Am aflat, însă, că deține un înveliş de piatră atât de compact, încât n-a putut fi examinată geologic până acum.

 

Legende

 

Ca în cazul oricărui tărâm mirific, legendele se ţin scai. Se povesteşte că în aceste locuri trăiau uriaşi şi zâne, ducând lupte aprige pentru stăpânire. Se zice că mai marele uriaşilor avea un fecior viteaz, ce colinda codrii ca să doboare cumplitele jivine. Într-o noapte, feciorul aţipeşte sub un brad, dar tresare la auzul unei doine. Într-o poieniţă cânta o fecioară, nimeni alta decât una dintre zâne. Tânărul o îndrăgeşte pe loc, vrând cu tot dinadinsul să o cunoască. Într-o zi, mai marele uriaşilor îşi urmăreşte băiatul în pădure şi astfel o ucide pe fată cu o lovitură de sabie. Înnebunit de durere, băiatul sfâşie cu un pumnal inima tatălui, iar atunci baierele cerului se dezlănţuie lovind munţii şi văile. Pământul se cutremură, limbi de foc ţâşnind din adâncuri, înghiţind trupurile îndrăgostiţilor răpuşi şi devorând până şi pe ultimul dintre uriaşi. Flăcările se preschimbă în stane de piatră şi se pot vedea şi astăzi, oamenii spunându-le „Detunate”...

 

Atenție!

- traseul de urcare din sat până pe vârful Detunatei Goale durează până la 60 de minute și este foarte solicitant din punct de vedere fizic. Implică obstacole periculoase în zona de grohotiș și pe cărarea care urcă în serpentine.

- vârful Detunatei Goale este extrem de îngust, aproape de prăpastie, așadar aviz persoanelor cu rău de înălțime!

- oricât ar părea de clar accesul, în aceste locuri vă puteți pierde cu uşurinţă. Nu ezitați să-i consultați pe localnici (și, în special, pe Gheorghe Vetălău, proprietarul „Popasului particular Fefeleaga”, telefon 0741 781 979) în privinţa traseului către Detunata Goală.

 

Pe vârful Detunatei Goale / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Acces la Detunata Goală

 

Rută: Alba Iulia – Bucium (DN 74)

Descrierea rutei: din DN 74, în direcţia Abrud, faci dreapta pe DJ 107 I și vei ajunge în satul Bucium-Șasa. De acolo, în dreptul primăriei, se desprinde un drum forestier la stânga, ce urcă printre case. După 500 m, treci podețul peste pârâul Șesii, în dreptul indicatorului turistic, și urci pe drumul de munte care va trece de-a curmezișul unei pășuni, până la pădure. De acolo, faci dreapta pe un drumeag îngust și vei ajunge la „Popasul Fefeleaga”, de unde continui pe cărarea care duce în codru. La primul pârâiaș care taie drumul, o iei la stânga și urmezi marcajul turistic din pădure, care te va ghida până sus, pe serpentine, spre vârful Detunatei Goale.

Distanţă de la Alba Iulia la rezervație: 71 km

Durată: aproximativ 2 ore, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram