Palatul Principilor din Alba Iulia va fi restaurat si deschis turistilor de pretutindeni

Publicat în: 
1 octombrie 2015

Proiectul de restaurare a Palatului Principilor din Cetatea Alba Carolina a debutat pe 28 septembrie 2015, cand patru firme sau asocieri de firme au depus oferte pentru servicii de proiectare tehnica si asistenta in cadrul licitatiei organizate de administratia locala.

Conform reprezentantilor Primariei Alba Iulia, cladirea de patrimoniu din inima Cetatii ar putea include, in urma restaurarii, un muzeu al Principatului Transilvaniei, o sectie de arheologie, un centru cultural si de conferinte, sediul unei biblioteci si spatii pentru evenimente.

Estimat la 20 de milioane de euro, proiectul vizeaza conservarea si valorificarea cladirii cu insemnatate istorica, dar si amenajarea spatiilor interioare ale ansamblului Palatul Principilor. Printre propunerile de amenajare se numara: un sediu de biblioteca la parterul corpului transversal baroc, cu holul utilizabil pentru evenimente culturale; o sectie de arheologie pentru Alba Iulia, unde va fi evidentiat zidul castrului roman si al fortificatiei medievale; un muzeu al Principatului Transilvaniei, alaturi de alte spatii specifice (Sala Dietei, Sala de judecata, Sala paharnicilor, Sala Garzilor etc.); spatii adecvate activitatilor demonstrative cu tenta istorica, de tipul atelierelor de pictura, pietrarie, olarie, arheologie si marochinarie. De asemenea, Palatul ar putea dispune si de alte functiuni, gandite pentru a satisface cerintele turistilor sositi in Cealalta Capitala, cum ar fi spatii comerciale, accese, fluxuri, parcari si spatii de cazare.

„Vorbim de locul care i-a gazduit inclusiv pe Mihai Viteazul si pe principele Gabriel Bethlen, cu intreaga sa mostenire iluminista. E normal sa fie deschis tuturor si sa se bucure toata lumea de el”, au fost cuvintele primarului Municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Nicolaie Moldovan, city-managerul Alba Iuliei, a completat:

„Palatul Principilor este dovada ca Alba Iulia a fost candva locul de unde s-au luat decizii importante pentru Europa, iar pentru asta vrem ca specialistii sa ne spuna azi, dupa o reteta care sa ne garanteze ca Alba Iulia are o sansa in plus de a fi remarcata in Europa, cum putem asigura viitorul acestui edificiu, cu o influenta majora in aceasta zona.”

Palatul dispune de o pozitie strategica in Cetate, fiind in apropierea Muzeului National al Unirii, Salii Unirii si celor doua catedrale. Cladirea a fost ridicata in secolul al XV-lea, devenind resedinta voievodului Mihai Viteazul intre anii 1599-1600.

Firmele care au depus oferte in cadrul proiectului de restaurare a Palatului sunt Capital Vision SRL Bucuresti, Lancranjan Franchini Gheorghe Corneliu LE Alba Iulia, Asocierea K&K Studio de Proiectare SRL - ARH Service Guttmann & Comp SNC - SC Arh Service SRL si Specialist Consulting SRL. O comisie stabilita de Primaria Alba Iulia va evalua proiectele si va desemna castigatorul in urmatoarele 20 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram