„Iubesc primavara pretutindeni, dar daca ar fi sa aleg un loc in care sa o intampin, acesta ar fi gradina” spunea Ruth Stout, autoare de origine americana a unor carti cu sfaturi pentru amenajarea de gradini, iar acesta pare a fi si gandul multora dintre noi. Nimic nu este mai placut si mai revigorant decat imaginea plina de prospetime si culoare a unei dimineti insorite de primavara, iar parcurile si gradinile impodobite de acest anotimp mirific sunt un adevarat spectacol.
Si tocmai pentru ca este primavara, iar afara este din ce in ce mai frumos, va invitam sa va bucurati de o plimbare reconfortanta intr-unul dintre parcurilor Celeilalte Capitale.
Nu veti putea ocoli Parcul Unirii, cel mai mare din oras, aflat chiar in vecinatatea Cetatii Alba Carolina. A fost reamenajat recent in urma lucrarilor care au scos la suprafata santurile de vest ale Cetatii, in zona din fata Catedralei Incoronarii.
Admirati catedralele de pe podurile de acces in Cetate, plimbati-va savurand o inghetata, alaturati-va unei partide de sah in zona special amenajata sau, pur si simplu, relaxati-va pe una dintre bancute, bucurandu-va de incantarea locului. Seara, in sezonul cald, lasati-va vrajiti de acordurile melodice armonioase si jocurile multicolore de lumini ale fantanii cinetice, amplasata chiar in centrul parcului.
Tot in zona Cetatii veti gasi si alte cateva parcuri tematice. „Parcul chinezesc”, aflat langa Casa de Cultura a Sindicatelor, a fost recent renovat si astfel pus in valoare in urma unor lucrari de reparatii desfasurate in anul 2015. Construit initial in anul 1980, parcul dispune in prezent de vegetatie noua, un alt mobilier urban, dar si de o mica fantana arteziana.
Daca va plac parcurile mai mici, o alta propunere o constituie Parcul Sfanta Ecaterina, care imprejmuieste biserica purtand aceeasi denumire, in care sunt plantati de municipalitate multi tei si artari. Il puteti gasi la intersectia Strazii Vasile Goldis cu Bulevardul Revolutiei 1989.
Zona zidurilor Cetatii constituie prilejul de a face miscare in aer liber pentru toti cei care aleg Alba Iulia ca destinatie de vacanta si nu numai. In urma placutelor plimbari pe aleile modern amenajate, inclusiv cu bicicletele, rolele sau chiar cu trasura, veti descoperi zidurile fortificatiei bastionare de tip Vauban – Cetatea Alba Carolina, cu ale sale bastioane si raveline construite din caramida si piatra, ce constituie forma stelata tipica a constructiilor de acest gen.
Mergand de-a lungul acestor trasee ce inconjoara zidurile Cetatii, veti avea placerea sa descoperiti, pe rand, Gradina romana si Gradina japoneza. Ambele se gasesc pe latura de nord. Din decorul Gradinii romane fac parte coloane din marmura sau caramida rosie, mini-fantani arteziene, statuete, amfore si vase de ceramica. Gradina japoneza incanta turistii si localnicii cu constructii tipic nipone, o fantana arteziana si multa vegetatie, toate gandite pentru o plimbare cat mai agreabila.
Dar si partea de jos a orasului va invita sa va petreceti timpul liber intr-o oaza de relaxare! Este vorba despre Parcul Mihai Eminescu, care va indeamna la meditatie si visare, purtandu-va gandul la vremea celor mai luminate personalitati si aceasta deoarece aici veti descoperi Aleea Scriitorilor. Busturile din bronz dedicate unor scriitori romani precum Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Grigore Vieru sau Adrian Paunescu strajuiesc aleea, in imediata apropiere a Casei de Cultura a Studentilor „I.L. Caragiale”, locul desfasurarii multor spectacole de teatru si festivaluri de muzica, dar si foarte aproape de Biblioteca Judeteana „Lucian Blaga”.
Iar daca doriti sa va retrageti si mai mult din vacarmul citadin, alegeti Parcul Dendrologic „Dr. Ioad Vlad”, din zona Valea Popii – Dealul Mamut. Parcul este amenajat pe 22 de hectare si adaposteste peste 1100 de specii de arbori din toata lumea. Destinatie perfecta pentru relaxare, complexul dispune de numeroase alei, podete si locuri de odihna.
Acestea sunt propunerile noastre. Daca veti dori sa evadati in natura in cadrul viitoarei vizite in Alba Iulia, nu ezitati sa o faceti, deoarece veti avea ce povesti la intoarcerea acasa! O primavara placuta tuturor!
Credite foto: Romulus Opriscan