Pași virtuali prin Alba Iulia

Publicat în: 
31 mai 2018

Un nou spațiu virtual, menit să promoveze cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Carolina, este la îndemâna turiștilor români și străini. Platforma permite vizualizarea unor monumente și obiective turistice din toate unghiurile, 360 de grade.

 Tururile virtuale includ monumente și obiective din incinta Cetății Alba Carolina, dar și din zona șanțurilor fortificației: Biblioteca Batthyaneum, Piața Cetății, Poarta a III-a, Latura de Vest a Cetății, Muzeul Principia, Catedrala Romano-Catolică, Catedrala Încoronării, Sala Unirii, Piața Romană, Piața Toboșarului, Grădina Japoneză.

Catedrala Romano-Catolică

Randarea 3D, disponibilă și pentru VR

Cu ajutorul calculatorului sau al smartphone-ului puteți vizita locuri emblematice din cea mai mare cetate din România ca și cum ați fi aici.

Vă propunem să facem o călătorie virtuală în „universul“ Batthyaneum,  unul dintre cele mai importante locuri din Alba Iulia și, în același timp, unul dintre principalele motive de faimă ale orașului. Turul virtual permite turiștilor de pretutindeni să „pătrundă“ în  impunătoarea „Aula Magna“, amenajată în fosta navă a unei Biserici trinitariene. Vizitatorii virtuali se pot întoarce în timp, în perioada de leagăn a tiparului, printre manuscrise și cărți valoroase, imprimate de cele mai renumite tipografii din secolele XVI-XVII.

Biblioteca Batthyaneum

Tot virtual, își pot închipui că „împrumută“ de pe rafturile imense ale Bibliotecii cărți rare, precum: Biblia Sacra din secolul al XIII-lea, scrisă cu caractere gotice foarte mici; Codex Burgundus, conţinând 35 de miniaturi franceze renascentiste; Liber chronicarum, din 1493, decorat cu gravurile lui Dürer; primul atlas geografic modern, realizat de Abraham Ortelius în 1595 sau Noul Testament de la Bălgrad din 1648. Turul virtual permite și o „întâlnire“ cu fondatorul Batthyaneum-ului, episcopul savant Ignaţiu Batthyány, al cărui bust se află în încăperea alăturată Aulei centrale.

Turul virtual al Bibliotecii este cu atât mai potrivit, cu cât regimul de vizitare al instituției este unul special. Fondurile și colecțiile Batthyaneum se adresează doar cercetătorilor.

În același registru se înscrie și Sala Unirii. În acest caz, edificiul este într-un amplu proces de restaurare și va fi redeschis doar la 1 decembrie 2018.

Sala Unirii-interior

Cele 11 tururi virtuale sunt disponbile pe https://www.alba-360scan.ro/ și accesibile fără costuri pentru toți utilizatorii.

Randarea 3D a celor 11 monumente și obiective turistice din Alba Iulia va fi disponibilă și pentru VR (virtual reality). Astfel, turiștii din întreaga lume au șansa să se simtă prezenți în cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Carolina. Trebuie doar să apeleze la ochelarii 3D VR.

Macheta Cetății-detaliu

Despre proiect

Tururile virtuale, precum și un film de prezentare a Cetății Alba Carolina, au fost realizate de către compania Euro Jobs, prin proiectul „Tur Virtual Cetatea Alba Carolina”, în cadrul proiectului pilot „Alba Iulia Smart City 2018“.

Pe tot parcursul anului 2018, sărbătorim în mod “inteligent” 100 de ani de România modernă: în Oraşul Marii Uniri se testează şi se studiază impactul tehnologiilor care compun elementele necesare unui smart city. Actualmente, municipalitatea are contractate 80 de proiecte inteligente, pilotate de peste 20 de companii partenere.

Sursa foto și a informațiilor: https://www.alba-360scan.ro/

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram