Pe urmele fotografului Unirii, pe bicicletă

Publicat în: 
14 septembrie 2018

Samoilă Mârza, „fotograful Unirii“  din 1918,  a cutreierat prin toată Transilvania cu aparatul de fotografiat prins pe portbagajul nelipsitei sale biciclete. În anul Centenarului Unirii, aveţi ocazia să reconstituiţi traseul parcurs de Mârza de la Alba Iulia la Galtiu şi retur, pe bicicletă.

Dimineaţa zilei de 1 Decembrie 1918, satul Galtiu, la 14 kilometri de Alba Iulia. Tânărul Samoilă Mârza, care se întorsese de patru zile de pe front, se pregătea de plecarea spre Alba Iulia, unde se ținea Marea Adunare Națională, la care erau așteptați peste 100.000 de români. Și-a pus pe bicicletă aparatul cu burduf, trepiedul şi clişeele de sticlă şi s-a alăturat delegaţiei din satul său.

A ajuns în oraşul în care s-a hotărât Unirea în jurul orei 11.00, pe o vreme mohorâtă.  Tânărul de 32 de ani nu a reuşit să intre în Sala Unirii, întrucât nu deţinea un „credenţional“, un permis de acces.  Ca urmare, nu există nicio imagine din Sala Unirii, unde au avut loc dezbaterile celor 1.228 de delegați ai românilor ardeleni.

Un singur fotograf printre 100.000 de români

Fotograful a stat alături de miile de români așezați pe așa numitul „Câmp al lui Horea“, cunoscut astăzi ca Platoul Romanilor,în fața Catedralei Încoronării.

Samoilă Mârza a fost singurul om din acea mulțime interminabilă care a avea la el un aparat de fotografiat, unul cu burduf.

Aparatul cu care a imortalizat Unirea se păstrează la Muzeul Naţional al Unirii

Cu acesta a realizat cele cinci imagini celebre care i-au adus supranumele de „fotograful Unirii“. Imaginea evenimentelor este comprimată în trei instantanee cu mulţimile venite la Marea Adunare Naţională şi două imagini cu tribunele oficiale.

Imaginile de masă  ne permit să vedem numărul mare de oameni. Ulterior, au fost folosite şi pentru a demonstra cât de democratic a fost actul Unirii. În poze se zăresc şi pancarte, ceea ce ne ajută să ne dăm seama de unde au venit participanţii, din ce sate proveneau.

15 septembrie 2018, Alba Iulia, Catedrala Încoronării. Pasionații de pedalat prin natură și istorie au ocazia sâmbătă, 15 septembrie, să reconstituie traseul parcurs pe bicicletă de Samoilă Mârza în urmă cu 100 de ani.

Startul se va da la ora 10.15 din faţa Catedralei Încoronării. Organizatorii estimează că cei 14 kilometri vor fi parcurşi în 30 de minute.

La Galtiu, satul natal al lui Samoilă Mârza, se va face o poză de grup, folosind tehnică veche şi modernă. După o pauză de hidratare, asigurată de organizatori, participanţii vor parcurge traseul Galtiu-Alba Iulia.

Participanţii  trebuie să aibă în vedere faptul că deplasarea se va face pe drumuri publice pe care nu va fi oprit traficul. Minorii vor putea participa doar însoțiți de părinți. Se recomandă purtarea unei căşti de protecţie cât şi respectarea indicaţiilor/instrucţiunilor organizatorilor.

„Ne vom arăta astfel respectul după 100 de ani de la marele eveniment, pentru toate fotografiile făcute de acesta pe data de 1 decembrie 1918 la Alba Iulia“, spun organizatorii, Rotary Club Alba Iulia şi Lions Club Alba Iulia.

Samoilă Mârza n-a fost doar fotograful Unirii Transilvaniei cu România, ci şi istoricul în imagini al satului Galtiu, care în zilele noastre numără vreo 400 de suflete. Este satul în care localnicii au poze vechi, chiar de 100 de ani, făcute de acelaşi fotograf cu aparatul cumpărat în schimbul unei perechi de boi.

Despre campania #AlbaIulia100

Articolul este prezentat în cadrul campaniei #AlbaIulia100, derulată de  blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro. 

Este  un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918. Pe parcursul anului 2018, vom prezenta cel puțin 100 de articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care vor avea loc în acest an în Orașul Unirii, potențialul său turistic, dar şi aplicaţiile smart care ne permit să (re)descoperim oraşul Unirii într-un mod interactiv. Proiectul va avea și o componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.

Foto deschidere articol: Samoilă Mârza, autoportret/Sursa: Muzeul Naţional al Unirii

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram