Piatra Craivii. Piatra în care te înțepi

Publicat în: 
15 martie 2018

Piatra Craivii, de lângă Alba Iulia, e cum desenam noi munții în copilărie: un vârf ascuțit, în care te înțepi dacă pui mâna. Înalt, stâncos, fotografiabil, desenabil, povestibil, e muntele care, spun mulți, ar ascunde capul lui Decebal... În sfârșit, e muntele clasic. Din simplul motiv că e sălbatic. Și, culmea, accesibil, chiar și celor cu picioare leneșe.

 

Turist, pe crestele Pietrei Craivii / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Părerea noastră, ca umblători pe coclauri, e că singurul lucru care v-ar putea opri să urcați pe Piatra Craivii e frica de înălțimi. Și vremea rea. În rest, aveți toate motivele să vă cățărați pe cei 1.078 m pe care îi măsoară stânca: priveliștile amețitor de largi; aventura de urcare pe coate și genunchi; ruinele cetății dacice Apoulon; Poiana Inimii, din vecinătate; legendele locului; off-road-ul generos pentru MTB, moto și 4x4. Să le luăm pe rând.

 

Priveliștile

Depărtări verzi-albastre, privite de pe Piatra Craivii / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Traseul de urcare prin Bucerdea Vinoasă e cel mai ofertant, ca peisaj. Mai ales toamna, în octombrie, când totul e ruginiu, galben și încă verde. De cum ieșiți din sat și urcați prin superba livadă de meri, traseul vă duce iute sus. Încă de pe acum panoramele încep să vi se așeze la picioare, la doar 15 de minute de când ați început urcușul. Dar veți căsca ochii abia din secunda în care veți porni pe traseul de urcare pe stâncă. Realmente cu fiecare pas făcut, veți fi cu un metru mai sus și mai departe de vale iar locurile prin care știți că ați trecut vor părea miniaturi. Valea, culmile îngrășate de verdeață, Alba Iulia, Ighiu etc. Totul e mic și departe, înșelător de palpabil când e atmosfera clară. Iar de sus, de la crucea din vârf (cota 1.078), veți admira Cheile Turzii, Piatra Cetii, văile Munților Trascău, ca niște jgheaburi verzi, Culoarul Mureșului, Alba Iulia, Sebeș, Munții Șureanu, chiar și crestele Făgărașilor. Atenție, însă, admirați și stați deoparte; nu vă apropiați nici măcar la un metru de prăpăstiile care pornesc din vârf.

 

Aventura

 

La baza Pietrei Craivii e un izvor. Luați-l ca reper, fiindcă abia de acolo începe urcușul. Un urcuș obositor, cu of-uri și transpirații, dar palpitant. La început, traseul e cu pajiști, cu copăcei, dar se transformă treptat în cărări înguste, strecurate printre bolovani, pe care nu-i urci decât dacă te împingi în picioare, dacă te sprijini de omul din față și dacă te prinzi bine cu mâinile. Bocancii adecvați, obligatorii firește... Cât despre „omul din față”, ideal ar fi să fiți însoțiți de persoane care au mai urcat acolo. Mai ales că traseul nu e bine marcat, iar hăurile care se cască la un pas distanță pot crea panică în cazul în care n-ați nimerit pe cărarea corectă și v-ați pomenit pe un dead-end.

 

Accesul

Trei căi de acces există spre Piatra Craivii și, cu toate că nici una nu e asfaltată, sunt practicabile de către orice tip de mașină. Un drum pornește din satul Craiva, altul din satul Cricău, iar al treilea din satul Bucerdea Vinoasă. Acesta din urmă e mai indicat, totuși, pentru mersul pe jos iar distanța de parcurs e de 6 km (care pot fi făcuți în două ore). Toate trei variantele sunt potrivite mai degrabă pentru off-road, în special pentru mountain-biking, pentru motociclism enduro și cross și pentru iubitorii de 4x4.

 

Acces la Piatra Craivii

 

Rută: Alba Iulia – Șard (DN 74) – Bucerdea Vinoasă (DJ 107 H)

Distanţă de la Alba Iulia la Piatra Craivii: 20 km

Durată: aproximativ 2 ore 30 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram