+ 18°C

Framm`s – cafeneaua artiştilor

Framm`s este un loc plin de farmec, deosebit şi special, amplasat în Cetatea Alba Carolina, într-un spaţiu plin de istorie, cultură și încărcat cu povești ce așteaptă să fie ascultate, a cărui poveste a început în mai 2014. Derulează în jos
Address
Strada Păcii 13, Alba Iulia, România
Phone
0733 696 286
Derulează în jos

Framm`s – cafeneaua artiştilor

V-ați propus să ajungeți la Alba Iulia? Perfect! Vrem să ne asigurăm că veți avea parte de experiențe memorabile și când vine vorba de piața locală de ospitalitate. #Viziteazaalbaiulia.ro vă prezintă  localurile din Alba Iulia în care puteți savura o cafea sau o băutură răcoritoare, lua masa sau socializa cu prietenii. Nu ne-am propus să facem vreun top anume, ci doar să vă spunem poveștile dedicate ospitalității. Începem seria cu Framm’s.

În Alba Iulia „Fram“ nu este ursul polar, ci un loc plin de farmec, deosebit şi special, amplasat în Cetatea Alba Carolina, într-un spaţiu plin de istorie, cultură și încărcat cu povești ce așteaptă să fie ascultate, a cărui poveste a început în mai 2014. Așa ar putea fi descris, în câteva cuvinte, Framm’s. Vă întrebați, probabil, de unde vine numele localului de pe strada Păcii, nr 13. „Framm“ este tocmai cuvântul cu care se alintă între ei proprietarii localului, Mihaela şi Radu Viţălaru.

Radu este originar din Braşov şi este absolvent al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, secţia Design Vestimentar. A decis să se mute în Alba Iulia, după ce a cunoscut-o pe Mihaela. Până atunci, a locuit şi în, Bucureşti şi Amsterdam. El este cel care a descoperit spațiul în care funcționează azi Framm’s, în timp ce se plimba prin Cetatea Alba Carolina. Și-a dat seama, încă de atunci, că ar fi locul ideal unde să-și savureze cafeaua, alături de prieteni. În plus, fiind artist, avea nevoie de un loc unde să picteze (n.a. pictură decorativă). Tinerii și-au investit aici banii lor de la nuntă şi economiile proprii. Renovarea şi recondiţionarea spațiului a durat trei ani.

IMG_4283

Ce găsiți special la Framm’s?

Spațiul în care funcționează astăzi localul propriu-zis are forma unui tunel. Proprietarii au ales să îmbine obiecte vechi, recondiţionate cu piese noi. Fiecare masă și scaun are un design diferit. Framm’s este deosebit şi pentru că amenajarea şi designul sunt unice, iar amprenta celor doi proprietari se observă peste tot. O parte dintre piesele de mobilier au fost făcute chiar de către Radu din bârne vechi, metal, lemn. O practică mai puțin obișnuită este și mutarea periodică a mobilierului dintr-un colț în altul al localului. Pereţii tunelului, împânziți cu tablouri colorate „trădează“ dubla utilizare a locației: cafenea, dar și galerie de artă pentru artiştii locali şi nu numai, în mod gratuit, ceea ce reprezintă un demers mai mult decât lăudabil.Vreți să citiți o carte, în timp ce vă savurați cafeaua? Puteți alege din biblioteca localului.

IMG_4226

Ce puteți consuma la Framm’s?

De la specialităţi de cafea, până la cele mai diverse sortimente de băuturi răcoritoare şi alcoolice, de la premium la super premium.

Mihaela şi Radu se consideră la Framm’s ca acasă, iar echipa ca parte din familia lor. Cei doi consideră că fiecare dintre cei 7 angajați ai localului trebuie să contribuie la dezvoltarea industriei locale de ospitalitate, motiv pentru care îi încurajează să participe la cursuri de specializare barista.

UNADJUSTEDRAW_thumb_2f15

UNADJUSTEDRAW_thumb_2eed

Dacă ajungeți la Framm’s trebuie să intrați și în atelier. Dacă la început aici prindeau viață picturile decorative ale lui Radu, acum spațiul este transformat într-un mic colţ de modă, unde se află expuse diverse modele de poşete şi portmonee de diferite forme şi culori, prezentate sub numele NUD (n.a. neutral urban design). Toate poartă amprenta Mihaelei.

IMG_4346

IMG_4282

Framm’s este un local prietenos cu animalele.

Program: zilnic, între orele 10.00-01.00

Cetatea Alba Carolina este locul de desfășurare a unui repertoriu cultural unic în peisajul orașelor din România care, inevitabil,  impulsionează și piața de ospitalitate a orașului. Se deschid localuri noi, atât în zona de cafenele-baruri, cât și în cea a restaurantelor, care se adresează unui public dinamic, dornic să exploreze posibilitățile pe care le oferă Alba Iulia. Tineri întorși din străinătate, cu idei și modele vest-europene, dar și oameni de afaceri, au început să parieze pe idei de nișă, contribuind astfel la dezvoltarea industriei locale de ospitalitate. Unele dintre localuri găzduiesc evenimente culturale, altele oferă cadrul ideal pentru întâlnirile de afaceri sau pentru socializare.

 

By: Raluca Krisbai

Foto: Sonia Gherman

 


Parcare

Wi-Fi gratuit

Relaxare

Ambianţă placută

Recenzii

( 0 )
Număr de stele bazat pe 0 recenzii
Calitate
( 0 )
Localizare
( 0 )
Servicii
( 0 )
Preţuri
( 0 )
Ambianţă
( 0 )

Viziteaza Alba Iulia