Plimbarea cu trenul de epoca, o experienta inedita pentru turistii din Cealalta Capitala

Publicat în: 
2 noiembrie 2015

Alba Iulia este un oras cu numeroase atractii turistice: odata ajunsi aici, turistii se pot bucura de o experienta medievala la standarde europene si pot face o incursiune in istoria neamului romanesc, participand la evenimente culturale sau vizitand Muzeul Unirii. Noua atractie dedicata turistilor care vin in Cealalta Capitala nu are, insa, o legatura directa cu Cetatea Alba Carolina. Este vorba despre Mocanita, trenul de epoca restaurat si adaptat pentru linia de cale ferata moderna, care a facut, luna aceasta, prima cursa dupa mai bine de 20 de ani. Ruta „Craitei” Muntilor Apuseni a fost Zlatna - Alba Iulia.

Colaborarea dintre Primaria Zlata si Consiliul Judetean Alba a facut posibila cumpararea si restaurarea locomotivei de la trenul de epoca, pentru a carei reconditionare au fost investiti 150.000 de euro. In prezent, locomotiva face parte din patrimoniul national al Romaniei, categoria Tezaur.

„Sper sa scoatem un Ordin de ministru pentru ruta Zlatna - calatori - Alba Iulia, sa poata circula turistii cu acest tren. Vreau sa terminam si celelalte doua vagoane pentru ca nici n-am mai avut curajul sa insist sa le restaurez. Trenul va avea in compunere trei vagoane, acesta cu care am venit astazi, unul de restaurant si altul de calatori. Ultimele doua sunt mai scurte si mai vechi. Sunt foarte frumoase si vad lumea cu cat drag vine sa le fotografieze si se mira cand vad locomotiva cu aburi in functiune. Chiar am nimerit, in 17 octombrie, o zi frumoasa. Este, cred, (n.r. locomotiva) cea mai autentica din Europa la aceasta ora. Sper sa fie atractiva si pentru orasul nostru, Zlatna. Vom face o asociatie de dezvoltare intercomunitara cu Primaria Alba Iulia si vom lega Zlatna, prin acest tren, de programele turistice ale Cetatii Alba Carolina”, au fost cuvintele primarului orasului Zlatna, Silviu Ponoran, referitor la proiectul Mocanitei.

Locomotiva de la trenul de epoca face parte dintr-o serie limitata de 6 vehicule si ar putea fi inchiriata pentru realizarea unor filme, existand deja solicitari in acest sens. In ceea ce priveste transportul de persoane, la acest moment se stabilesc demersurile necesare pentru punerea la dispozitie a unor curse regulate, atat pentru turisti, cat si pentru localnici.

Puteti urmari, mai jos, un video cu primul drum al trenului de epoca, pe ruta Zlatna - Alba Iulia:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram