Palatul are, ca multe alte monumente din Cetatea Alba Carolina, o istorie indelungata, legata de personalitati si evenimente marcante din istoria Transilvaniei si chiar a Europei. In zilele noastre, se cauta modele inovatoare de transformare urbana a edificiului.
Palatul Principilor din Alba Iulia, edificiul emblematic din Cetatea Alba Carolina, si-a trait gloria in vremea Principatului Transilvaniei, cand timp de aproape 150 de ani, soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia. Se intelege de la sine ca resedinta principilor a constituit pe parcursul epocii centrul si cea mai importanta scena a vietii politice din Transilvania.
Palatul din zilele noastre reprezinta cam 2/3 din ceea ce a fost in epoca premoderna resedinta principilor Transilvaniei (1541-1703). Chiar si astfel segmentat, Alba Iulia are in acest ansamblu un monument unic in Transilvania.
Turul Palatului Principilor
Aveti ocazia de a-i descoperi trecutul, dar si prezentul si viitorul in cadrul unui eveniment organizat vineri, 25 noiembrie, de la orele 13.00, în Sala Unirii. Actiunea este organizata de catre Institutul pentru Politici Publice, in parteneriat cu Primaria Municipiului Alba Iulia.
„Pentru câteva ore, împreună cu reprezentanți ai autorității locale, ai administrației centrale, specialiști din societatea civilă și reprezentanți ai industriilor creative și culturale din oraș, vom discuta despre trecutul, prezentul și viitorul Palatului Principilor, dar și despre perspectivele de transformare a acestui edificiu reprezentativ pentru specificul istoric și arhitectural al Transilvaniei“, transmit organizatorii.
Puteti participa, la sfarsitul evenimentului, la un tur ghidat prin Palatul care i-a gazduit pe „craii“ (n.a. Principii) Ardealului. Astfel, puteti afla care sunt parghiile prin care edificiul ar putea genera pentru Alba Iulia atat valoare culturala, cat si economica si sociala.
„Vino cu noi sa deschidem porțile Palatului Principilor!“ este parte a proiectului „Orasul user-friendly“, prin care se promoveaza un model inovator de transformare urbana a unor obiective istorice, cum este Palatul din Alba Iulia.
#CartierulCreativCarolina
Tot pe agenda evenimentului figureaza si lansarea Cartierului Creativ Carolina, in caponiera din spatele Bibliotecii Batthyaneum. Organizatia reuneste tineri profesionisti din categorii diverse, care vor sa se implice activ in organizarea vietii culturale si artistice a orasului Alba Iulia.
Foto deschidere: Intrarea principala in fostul Palat al Principilor