Portile Cetatii Alba Iulia sunt spectaculoase atat prin aspectul impunator, cat si prin legendele si momentele istorice pe care le evoca, acestea fiind elemente importante din imaginea idilica a fortificatiei Vauban. Exista, in total, sapte porti care asigura intrarea in Cetatea Alba Iulia, dintre care trei au fost redeschise sau reconstruite dupa decenii sau chiar secole. In cadrul acestui articol, va vom vorbi despre secretele portilor I, II si II ale Cetatii.
Poarta I: Ocrotita de zeul razboiului si de zeita frumusetii
Situata la baza terasei pe care a fost ridicata Cetatea, poarta I este din piatra, are forma unui arc de triumf si este strapunsa de doua pietonale si un carosabil. Aceasta poarta impresioneaza mai ales prin decorul sculptural bogat, cu reprezentari in relief ale unor personaje legendare.
Pe pilastrii centrali sunt plasate statuile lui Marte, zeul razboiului, si Venus, zeita frumusetii. Pe cei laterali sunt reprezentate doua bombarde cu teava scurta, iar pe centru se afla un soclu decorat cu volute, care sustine acvila bicefala, incoronata, cu monograma lui Carol al VI-lea. Aceasta monograma reprezinta emblema de stat a Imperiului Austriac si tine in gheare doua simboluri ale puterii: un sceptru si o sabie.
Fatada exterioara cuprinde o scena legendara care ii are ca protagonisti pe Aeneas, fiul zeitei Afrodita si intemeietorul legendar al Romei, si pe tatal acestuia, Anchises din Troia. Aeneas il duce in spate pe Anchises dupa ce il salvase din incendiul izbucnit in Troia. In partea dreapta se afla Hercule in lupta cu Anteu. Legenda spune ca gigantul Anteu nu putea fi invins cat timp ramanea in contact cu mama sa, pamantul, asa ca Hercule l-a ridicat in brate pentru a-l putea ucide.
Fatada interioara cuprinde, in relieful din partea stanga, o scena cu Hercule ucigand leul din Nemeea, un animal sangeros care teroriza locuitorii tinutului. In relieful situat deasupra accesului pietonal din partea dreapta este reprezentat un alt personal mitologic, Perseu, fiul lui Zeus si al lui Danae. Acesta tine capul retezat al Meduzei, iar la picioarele sale se afla corpul fara cap al Gorgonei.
Poarta a II-a: O istorie zbuciumata
Cu toate ca a fost demolata partial in anul 1937, poarta a II-a a fost reconstruita in anul 2009, pe baza elementelor originale pastrate (stalpii laterali, atlantii si un leu rampant) si pe baza unei imagini vechi. Intre cei doi stalpi incastrati in zidurile din caramida care marginesc barbacana se aflau, initial, doua volume de zidarie cu pilastri aplatizati in zona mediana. Pe cate un postament situat la baza acestora se inalta doi atlanti care sustin capiteluri cu volute, de factura ionica. Cate un leu rampant se afla pe fiecare dintre acestea, avand un scut cu emblema imparatului Carol al VI-lea.
Poarta a III-a: Cea mai spectaculoasa
Aceasta poarta este principalul punct de acces in Cetate, fiind amplasata pe latura de est. Este o poarta impozanta si spectaculoasa prin arhitectura, dar si prin elementele decorative, care fac parte dintr-un program menit sa-l glorifice pe imparatul Carol al VI-lea.
Construita in perioada 1715-1728, poarta a III-a are forma unui arc de triumf, iar in partea superioara se afla un edicul prismatic, pe care este amplasata statuia ecvestra a imparatului Carol al VI-lea. Poarta dispune de trei intrari, una carosabila si doua pietonale, iar in fata sa se regaseste un pod mobil, inchis pe timpul noptii.
Fatada exterioara a portii are o decoratie mai sobra, cu elemente din arhitectura greaca, specifice ordinului doric. Doua panouri sunt amplasate deasupra intrarilor pietonale, fiecare cu o scena in basorelief: in dreapta se regaseste Investirea lui Eugeniu de Savoia de catre imparat in fruntea coalitiei antiotomane, iar in stanga se afla Intoarcerea din campania victorioasa si primirea triumfala a comandantului. Fatada interioara este mult mai bogata, de factura baroca, iar pilastrii care incadreaza golurile de acces au capiteluri de facture ionica, cu volute decorate cu ghirlande vegetale. Din partea dreapta a fatadei vestice porneste o scara pe care este amplasata statuia ecvestra a imparatului, incadrata de prizonieri turci. Fiecare pilastru care armeaza parapetul are deasupra o statuie, reprezentand cate o virtute: Abundenta, Gloria, Justitia si Forta.
De cand au fost restaurate, prin intermediul unui program care a durat 10 ani, portile servesc drept atractii turistice pentru romani si straini. Totodata, unele dintre cele mai importante evenimente culturale au loc in apropierea lor.