Portrete ale oamenilor celebri care au făcut istorie

Publicat în: 
12 noiembrie 2017

Lucrările au fost realizate de elevi ai Liceului  de Arte Plastice „Regina Maria” din Alba Iulia după imagini de epocă. Portretele vor fi expuse în locuri publice, frecventate de localnici, dar și de turiști.

Municipiul Alba Iulia derulează proiectul „Alba Iulia-O istorie vizuală prin «amprente» celebre“.

Rezultatul central al proiectului este un film documentar de tip travel, cu o durată de 25 de minute, subtitrat în 5 limbi de circulație internațională. Documentarul „sudează“ epoci istorice, culturale diferite, personaje din timpuri diferite, de etnii și preocupări diferite. Altfel spus, promovează diversitatea, toleranța, ne arată că Alba Iulia a fost și este un spațiu al multiculturalismului, al conviețuirii interetnice și interconfesionale.

Povestea oamenilor care au făcut istorie la Alba Iulia 

Documentarul ne arată locurile din Alba Iulia pe unde au trecut, domnit sau își dorm somnul de veci personalități de talie națională și europeană, pe care i-am numit generic „oameni celebri“, precum: Mihai Viteazul,  Iancu de Hunedoara, principele Gabriel Bethlen, regele Ludovic cel Mare al Ungariei, împăratul Carol al VI-lea de Habsburg, împăratul Iosif al II-lea, Horea, regele Ferdinand I al României, generalul francez Henry Berthelot, poetul Martin Opitz, episcopul savant Ignác Batthyány, șef-rabinul Ezekiel Paneth,  Adalbert Cserni(cel care a înființat primul muzeu al orașului), John Smith(aventurierul care i-a îndemnat pe englezi să colonizeze America), 30, în total.

În proiect este implicată și tânăra generație. Imaginea a 25 de personalități prezentate în filmul documentar va fi adusă în atenția publicului larg și prin intermediul unor portrete, realizate de către un grup de elevi de la Liceul  de Arte Plastice „Regina Maria” din Alba Iulia.

 

Lucrările sunt realizate în regim de volunatariat, iar materialele necesare au fost asigurate de către Municipiul Alba Iulia, din bugetul proiectului.

Portretele vor fi expuse în cadrul unei expoziții, ce va fi vernisată cu ocazia evenimentului de lansare a filmului documentar, ce va avea loc în 14 noiembrie 2017, de la ora 12.30, la Palatul Apor, rectoratul Universității „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia. 

Ulterior, lucrările vor intra în patrimonul Municipiului Alba Iulia și vor fi expuse în locuri accesibile publicului larg.

Proiectul este derulat de Municipiul Alba Iulia, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918“, Muzeul Național al Unirii și Societatea comercială Apulum S.A.

Proiectul, cu o valoare totală de 53.262 de lei, este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) cu 39.936 de lei (74,98 %). Societatea comercială Apulum S.A. din Alba Iulia contribuie cu 8.000 de lei (15,2%), iar Primăria Alba Iulia cu 5.326 lei (10%).

Imagini surprinse pe parcursul realizării portretelor

Nicu Neag

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram