Poveşti de iarnă în Cetate. În imagini care te fac să visezi

Publicat în: 
20 decembrie 2018

„Îmbrăcată“ cu un strat consistent de zăpadă,  Cetatea Alba Carolina este în aceste zile locul din care poți pleca cu imagini de colecție. Fotografilor şi videografilor nu le rămâne decât să transforme subiectele  în povești.

În zilele noastre, drona ne oferă imagini spectaculoase, întrucât ne aduce în faţa ochilor o altă perspectivă, la care nu avem acces în mod obişnuit. Astfel de filmări au câte ceva din ochiul atotcuprinzător şi zborul planat al păsărilor.

De sus, cea mai mare cetate din România, dar şi monumentele pe care le adăposteşte devin spectaculoase, întrucât detaliile îşi dau mâna într-o imagine de ansamblu.

Se înțelege de la sine că o ieșire la „vânătoare“ de astfel de  povești vizuale iarna implică curaj, dar și răbdare.

În schimb, zidurile Cetății, porțile, conturul pe care-l prind „podoabele“ cu care au înzestrat-o meșterii în urmă cu 300 de ani, liniile unor edificii emblematice (Catedralele simbol ale Cetății, Palatul Episcopal, Palatul Apor, Sala Unirii, Obeliscul „Horea, Cloșca și Crișan“, clădirea Babilon, Biserica memorială Mihai Viteazul), amprentele lăsate pe zăpadă de trecătorii grăbiți, aerul rece încărcat cu fulgi, cerul foarte clar sau apăsător, sunt tot atâtea subiecte fotografice.

Fotografilor şi videografilor nu le rămâne decât să le transforme cu imaginație și căldură în povești.

În acest tablou se încadrează imaginile surprinse de Zelu Popa. 

Despre Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina „respiră“  în zilele noastre un aer mândru și semeț, de fortificație care a văzut multe în decursul celor trei secole de  existență. Și a rezistat cu încăpățânarea atletului care vede linia de sosire, până când și-a primit tratamentul de revigorare, pe măsura importanței pe care o poartă.

 

 

Este cea mai mare cetate din România, perfect conservată de peste 300 de ani. Simbol al puterii politice, economice și militare a Habsburgilor, Cetatea a primit numele împăratului Carol al VI-lea, a cărui statuie ecvestră domină Poarta a III-a, cea mai importantă și impozantă dintre cele șapte porți ale fortificației.

Cetatea adăpostește cea mai mare aglomerație pe metru pătrat de monumente emblematice pentru epoci, stiluri și cultri diferite, din România.

Fortificaţia este locul care păstrează clădiri, integral sau părți ale acestora, ridicate, pe rând, de romani, maghiari, austrieci și români.

Cetatea este actualul brand al municipiului Alba Iulia. Simbolul Cetății în formă de stea este elementul cheie al logo-ului orașului.

Piața Cetății  este transformată în această perioaadă  într-un parc tematic, al Sărbătorilor de Iarnă, „mobilat“ cu brad, perdea de lumini, patinoar și căsuțe.

Dacă sunteți în căutare de cadouri, găsiți și la căsuțele din piață. Tot aici vă puteți încălzi cu ceai, cafea sau ciocolată caldă.

Sursa fotografiilor şi a imaginilor: Zelu Popa

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram