Premiul întâi din partea Ambasadei Franței pentru regenerare urbană

Publicat în: 
16 mai 2018

Proiectul premiat se încadrează într-o strategie de ansamblu a Municipiului Alba Iulia de peste 15 ani, care a vizat numeroase initiative  urbane și patrimoniale. Rezultatele s-au concretizat în schimbarea la față a celei mai mari cetăți din România, prin regenerare.

Festivitatea de decernare a premiilor pentru concursul de proiecte „Orașe durabile” a avut loc la București, la  Ambasada Franței,  luni, 14 mai, în prezența doamnei Ambasador Michèle Ramis.

Municipiul Alba Iulia a câștigat locul I, la categoria „Valorificarea construcțiilor și reabilitarea patrimoniului”.  Proiectul cu care s-a înscris Municipiul în competiție-„Reabilitarea centrului istoric al orașului Alba Iulia, fortificație de tip Vauban, drumuri de acces, iluminat exterior și mobilier stradal, spațiu interior”-, a adus în atenție rezultatele amplului proces de reabilitare a zonei interioare a Cetății Alba Carolina, lucrări finanțate din fonduri europene.

Regenerare urbană

La această categorie a concursului a fost și cea mai strânsă competiție, 9 proiecte, față de 5-6 proiecte la celelalte trei secțiuni ale concursului. Alba Iulia s-a aflat în competiție cu municipii și orașe precum: Cluj Napoca, Craiova, Roman, Sinaia, Slatina.

Juriul și-a justificat alegerea proiectului Municipiului Alba Iulia prin aceea că s-a reușit punerea în valoare a tuturor atuu-rilor Cetății Alba Carolina, cea mai mare cetate din România,  prin amenajarea de spații urbane. De asemenea, s-a apreciat că proiectul se încadrează într-o strategie de ansamblu a municipiului de peste 15 ani, care a vizat numeroase inițiative urbane și patrimoniale. Rezultatele s-au concretizat în schimbarea la față a Cetății Alba Carolina,  prin regenerare.

Vedere aeriană a Cetății Alba Carolina/Sursa: albaiuliaqr.ro/Copyright: Municipiul Alba Iulia

Punctajul obținut (46 de puncte) este mai mare decât punctajele maxime obținute de proiectele de la celelalte trei categorii.

Ambasadorul Franței în România,  Michèle Ramis-stânga imaginii-, în momentul înmânării diplomei și trofeului viceprimarului Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa

Pe lângă diplomă și trofeu, Municipiul Alba Iulia a primit și un premiu care se va materializa într-o  vizită de studiu în Franța, în cadrul căreia vor fi prezentate  situri cu exemple de bune practici din domeniul valorizării și reabilitării patrimoniului.

„Peste tot în lume, oraşele sunt cele care generează creştere economică: aici apar inovaţiile şi noile tehnologii. Mediul urban este o sursă de bogăţie, de locuri de muncă dar şi de probleme de mediu, de poluare, de încălzire globală. Nu avem la dispoziţia noastră decât o singură planetă, şi trebuie să acţionăm fără întârziere şi să răspundem acestor provocări. De aceea, este necesar să accelerăm tranziţia ecologică a oraşelor europene: colectivităţile teritoriale se găsesc în prima linie a acestui demers. Atât în Franţa cât şi în România, ele sunt cele care deţin experienţa în domeniu, elaborează proiecte care fac ca oraşele să devină mai durabile, care să determine o creştere sănătoasă“.

Ambasadorul Franței în România,  Michèle Ramis

Despre competiție

Organizatorii concursului, Ambasada Franței în România, în parteneriat cu Business France și Camera franceză de Comerț și Industrie din România,  și-au propus punerea în valoare a inițiativelor pozitive ale colectivităților locale din România. Mai mult, recompensarea celor cu implicare  în dezvoltarea durabilă și în lupta împotriva schimbărilor climatice pentru acțiunile lor în domeniile cheie care se circumscriu „orașului durabil”. Vorbim de: apă, canalizare și gestionarea deșeurilor; mobilitate urbană; eficiență energetică; valorificarea construcțiilor și reabilitarea patrimoniului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram