Stiati ca Primul Manual de medicina publicat in Romania a fost tiparit la tipografia Mitropolitana din Alba Iulia, in anul 1551 si il are ca autor pe medicul Paul Kyr (1506 - 1588) unul dintre cei mai cunoscuti medici ai perioadei?
In functia sa de medic la curtea de la Suceava, Paul Kyr a avut ocazia de a trata cateva dintre cele mai rasunatoare nume ale secolului, 3 domnitori, Petru Rares, Alexandru Lapusneanu, Petru Cercel si Mihnea al III-lea dar si principii Ioan Zapolya, Sigismund Bathory si Ioan Sigismund. Medic de renume, Paul Kyr nu a stat departe nici de problemele populatiei de rand gasindu-si sfarsitul in timpul epidemiei de ciuma, rapus de boala nemiloasa pe care incerca sa o trateze.
Epidemiile de ciuma au lovit regulat intreaga Europa de Est pana in secolul XIX, medicul Paul Kyr gasindu-si sfarsitul intr-una dintre cele mai devastatoare epidemii, intre 1567 si 1588, epidemie care a doborat peste 50% din populatia marilor orase ale continentului. Scrierile din acea perioada descriu modul inutil in care oamenii si medicii incercau sa se pazeasca de moartea neagra. Se foloseau parfumuri, pucioasa sau otet pentru dezinfectare. Ca metoda de tratament pentru ciuma in aceea perioada se folosea cauterizarea, o metoda atat ineficienta cat si dureroasa.