Proiectul "Museikon", noul muzeu de arta religioasa din Alba Iulia va fi finantat de norvegieni

Publicat în: 
31 martie 2015

Prin proiectul Museikon se doreste revitalizarea unei cladiri monument istoric din Alba Iulia, parteneri fiind Muzeul din Bergen (Norvegia), Muzeul National al Unirii si Arhiepiscopia Ortodoxa de la Alba Iulia. Proiectul este finantat prin Mecanismul Financiar SEE (Spatiul Economic European) 2009-2014, in baza donatiilor Norvegiei, Islandei si Liechtensteinului.

Henrik von Achen, directorul muzeului Universitatii din Bergen, impreuna cu profesoara Eli Kristine Okland Hausken au sosit intr-o vizita de lucru la Alba Iulia pentru a inspecta locul in care urmeaza sa fie amenajat muzeul de arta religioasa. In urma vizitei, profesorul Henrik von Achen a declarat:

"Doua lucruri trebuie subliniate: un proiect bun este doar din jumatatea lucrului ce trebuie facut, de aceea am venit la Alba Iulia sa vedem icoanele, muzeul si oamenii implicati. Un proiect bun nu poate exista fara oameni buni! Muzeul va fi nu doar un spatiu expozitional, ci un loc de intalnire, un spatiu de socializare care ofera experiente, emotii. A intelege cine esti poate fi facilitat prin interactiunea cu alte identitati. Daca nu ai o identitate, nu poti sa ai un viitor."

Pentru punerea in practica a proiectului Museikon se va restaura corpul de cladire C3, respectiv Sectia de Psihiatrie a Spitalului Judetean de Urgenta din Alba Iulia, cladire monument istoric, considerata drept cea mai potrivita pentru a gazdui o astfel de expozitie. La inaugurare, muzeul va contine peste 5,642 de obiecte, precum si 52 de icoane si 15 carti restaurate. Muzeul va gazdui 3 icoane de o imensa valoare istorica, culturala si religioasa.

Se estimeaza ca valoarea totala a proiectului va ajunge la 9 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram